Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Poslanci počas rokovania jedli koku
Zdielať na
Zahraničie

Poslanci počas rokovania jedli koku

Politici v Peru sa hnevajú na Organizáciu spojených národov. Odporúča im totiž kriminalizovať koku, ktorá sa používa na výrobu kokaínu. <b>VIDEO: Poslanci si pochutnávajú na koke</b>

Politici v Peru sa hnevajú na Organizáciu spojených národov. Odporúča im totiž kriminalizovať koku, ktorá sa používa na výrobu kokaínu.

Rozhodnutie Organizácie spojených národov ( OSN ) ich naštvalo až tak, že včera v miestnom Kongrese proti nemu ostro protestovali a to vskutku netradičným spôsobom: kongresmeni tu počas rokovania žuli listy koky.

Koka - základná surovina pre výrobu kokaínu - je v Peru mimoriadne obľúbená. Denne ju tu konzumujú milióny ľudí, pomáha im totiž zahnať hlad i zmierňovať dôsledky kadejakých nemocí. Táto rastlina sa v tejto andskej krajine tiež často využíva pri rôznych náboženských obradoch.

Kongresmanka Hilaria Supa vkráčala počas protestu do sály parlamentu v tradičnom kroji a postupne ponúkala jej kolegov kokou. Desiatky z nich si z rastliny vzalo za plnú hrsť, položilo si listy na poslaneckú lavicu a postupne prežúvalo. Zasadanie zákonodarného zboru však nebolo prerušené a pokračovalo ako zvyčajne. "Spojené národy nerozumejú našej kultúre, nechápu naše hodnoty," povedala Supa.

Na začiatku tohto mesiaca OSN napomenuli Peru a Bolíviu, aby čo najskôr začali trestať pestovanie a konzumovanie kokových listov, čím by sa malo zabrániť rozmachu drogového priemyslu v týchto štátoch.

Peru s Bolíviou sú na druhý a tretí najväčší kokoví producenti, hneď za Kolumbiou. Koka sa bežne pestuje i používa vo všetkých troch krajinách a na miestnych trhoch sa neobmedzene predáva, tak ako hocijaký iný produkt.

Zdielať na

Najčítanejšie správy