Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Merkelová a Sarkozy ukončili spor ohľadom Stredomorskej únie
Zdielať na
Zahraničie

Merkelová a Sarkozy ukončili spor ohľadom Stredomorskej únie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy včera skončili dlhodobý spor, ktorý sprevádzal Francúzmi presadzovaný vznik takzvanej únie stredomorských krajín. <b>VIDEO: kancelárka Merkelová a prezident Sarkozy</b>

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy včera skončili dlhodobý spor, ktorý sprevádzal Francúzmi presadzovaný vznik takzvanej únie stredomorských krajín. Nemecko doposiaľ malo proti sformovaniu únie združujúcej štáty okolo Stredozemného mora námietky.

V súvislosti s názorovým sporom pozorovatelia hovorili o "mocenskom boji" Berlína a Paríža, ktorý môže vážne narušiť vzťahy medzi dvoma zakladateľskými krajinami EÚ.

Kancelárka sa s francúzskym prezidentom zišla pri príležitosti zahájenia svetového veľtrhu informačných technológií, telekomunikácií a služieb CeBIT v Hannovere.

Kontroverzný projekt Stredomorskej únie presadzujú najmä Francúzi, ktorí tak chcú združiť juhoeurópske štáty s krajinami na severe Afriky, ku ktorým patria aj bývalé francúzske kolónie. Sarkozy ale narazil na odpor predovšetkým kvôli nemeckým obavám, či sa podniku vedľa Nemecka budú môcť rovnoprávne podieľať aj všetky ostatné členské krajiny EÚ. Keby tomu tak nebolo, mohlo by dôjsť k štiepeniu EÚ, obával sa Berlín.

Sarkozy ale Merkelovej prisľúbil, že sa na projekte môže podieľať všetkých 27 členských krajín. "Uvidíte, že sme našli čo sa týka Stredoeurópskej únie kompromis, ktorý nebude nikoho vylučovať," povedal francúzsky prezident. O detailoch dohody ani jeden z politikov nehovoril, ostatných predstaviteľov EÚ vraj budú široko informovať na nadchádzajúcom summite EÚ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy