Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Po 30 rokoch prepustia väzňa odsúdeného na smrť
Zdielať na
Zahraničie

Po 30 rokoch prepustia väzňa odsúdeného na smrť

Zdroj: Sara Jo

Inda, ktorý v pakistanských celách smrti strávil vyše tridsať rokov za špionáž, dnes prepustia.

Inda, ktorý v pakistanských celách smrti strávil vyše tridsať rokov za špionáž, dnes prepustia.

Kashmir Singh sa na slobodu dostane v meste Lahore na priamy príkaz prezidenta Parvíza Mušarráfa. Oznámil to dnes Ansar Burney, pakistanský minister pre ľudské práva.

So svojou rodinou sa stretne v utorok na indickej strane Wagahu - hlavnej hranice medzi dvoma krajinami. Pakistan a India viedli za 60 rokov od získania nezávislosti od Veľkej Británie tri vojny. Za celý ten čas si pritom vzájomne zatýkali občanov, ktorých obviňovali zo špionáže.

Vo väzení pritom nemohli udržiavať kontakt so svojou rodinou. Odborníci považujú jeho prípad za extrémny. Singh mohol byť v pravidelnom kontakte s rodinou, s ktorou si posielal listy až do okamihu, keď ho pred 24 rokmi opakovane prevážali medzi väzeniami.

Podľa bývalého príslušníka polície z mesta Hoshiarpur v indickom štáte Pandžáb, z ktorého sa neskôr stal obchodník s elektronikou, zatkli Singha počas služobnej cesty do pakistanského mesta Rawalpindi v roku 1973. Po usvedčení ho odsúdili na smrť. Vláda však jeho popravu odkladala až do konca sedemdesiatych rokov. Odvtedy podľa polície Singhov prípad "vychladol".

Pakistanské úrady nepovoľujú novinárom rozhovory s väzňami až do ich prepustenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy