Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jedenásťročná nepálska "živá bohyňa" sa vzdala svojho postavenia
Zdielať na
Zahraničie

Jedenásťročná nepálska "živá bohyňa" sa vzdala svojho postavenia

Zdroj: R D´Lucca/ilustračné

Dievčatko strávilo v paláci určenom pre bohyne deväť rokov. Podľa tradície by jej úloha skončila až vo veku prvej menštruácie. Vtedy sa totiž stáva "obyčajným" človekom.

Jedenásťročné nepálske dievča uctievané mnohými hinduistami a budhistami v Nepále ako živá bohyňa sa vzdala na prianie rodiny svojho postavenia. V starobylom meste Bhaktapur neďaleko nepálskej metropoly Káthmándú sa udržuje od 18. storočia tradícia uctievania malých dievčat ako vtelenia bohyne Bhavání, Šivovej manželky.

11-ročné dievča strávilo v paláci určenom pre bohyne deväť rokov. Vlani vo svojej krajine vzbudila nepriazeň náboženských predstaviteľov, keď navštívila Spojené štáty, aby propagovala film o nepálskom uctievaní živých bohyní.

Jej terajšie "odstúpenie" vraj ale súvisí s prianím jej rodiny, aby prešla iným tradičným obradom, symbolickou svadbou, čo sa s jej doterajšou úlohou nezlučuje.

Vtelenie bohyne, ktorému sa hovorí bohyňa Kumárí, sa hľadá medzi dievčatkami pomocou tajuplného rituálu. Predpokladá sa, že zahŕňa aj skúšku odvahy a odhalenie predmetov svojej predchodkyne. Malé dieťa musí prejsť bez strachu medzi skrvavenými časťami tiel zvierat.

Úloha dievčaťa podľa tradície končí vo veku prvej menštruácie. Aj naďalej je o ňu postarané, ale je už považovaná za "obyčajného" človeka. Naviac ostáva často sama kvôli povere, že muž, ktorého si vezme, zomrie.

Dievča sa teraz vráti domov ku svojej rodine a začne hľadanie novej Kumárí. Niekoľko aktivistov za ľudské práva sa obrátilo k nepálskemu najvyššiemu súdu so sťažnosťou na túto tradíciu, pretože podľa nich ničí dievčatám, ktoré sú vyberané vo veku asi dvoch rokov, detstvo. Rozhodnutie súdu je očakávané v najbližšej dobe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy