Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rusko protestuje proti zriadeniu medzinárodnej skupiny pre Kosovo
Zdielať na
Zahraničie

Rusko protestuje proti zriadeniu medzinárodnej skupiny pre Kosovo

Zdroj: REUTERS

Podľa hovorcu ruského ministerstva zahraničia akékoľvek snahy riešiť spory ohľadne Kosova mimo rámec Spojených národov len skomplikujú situáciu okolo Kosova a môžu mať nepredvídateľné dôsledky.

Ruské ministerstvo zahraničia dnes oficiálne protestovalo proti ustanoveniu Medzinárodnej riadiacej skupiny pre Kosovo (ISG). Podľa jeho názoru ide o porušenie rezolúcie OSN a môže to mať nepredvídateľné následky.

"Myslíme si, že vytvorenie skupiny ide proti rezolúcii Rady bezpečnosti č. 1244 a proti medzinárodne prijatým zásadám" pre spravovanie budúcnosti Kosova, uviedol v prehlásení hovorca ruského ministerstva zahraničia Michail Kamynin.

Srbsko už podalo proti zriadeniu komisie formálnu sťažnosť na OSN. V boji proti jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova je Rusko jeho najbližším spojencom. Veľká väčšina západných krajín naopak už Kosovo diplomaticky uznala, alebo sa to chystá v najbližšej dobe vykonať.

Podľa Kamynina akékoľvek snahy riešiť spory ohľadne Kosova mimo rámec Spojených národov len skomplikujú situáciu okolo Kosova a môžu mať nepredvídateľné dôsledky.

Medzinárodná riadiaca skupina pre Kosovo, ktorá bola zriadená vo Viedni 28. februára, má dohliadať na realizáciu plánu bývalého zvláštneho zmocnenca OSN pre Kosovo Marttiho Ahtisaariho. Skupina má zatiaľ 17 členov, medzi ktorými je tiež Česká republika. Vytvorenie komisie bolo súčasťou plánu bývalého fínskeho prezidenta, ktorý už pred dvoma rokmi navrhol osamostatnenie Kosova pod medzinárodným dohľadom.

Zostavenie komisie oznámil zvláštny poverenec Európskej únie pre Kosovo, holandský diplomat Pieter Feith. Jej členmi sú vedľa zástupcov EÚ a NATO tiež predstavitelia 15 krajín: členovia takzvanej kontaktnej skupiny pre Kosovo s výnimkou Ruska - teda USA, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Taliansko - a ďalej Rakúsko, Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Česko, Dánsko, Turecko, Belgicko, Slovinsko a Maďarsko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy