Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Najvyšší súd v ČR sa postavil za pestovateľov konope
Zdielať na
Zahraničie

Najvyšší súd v ČR sa postavil za pestovateľov konope

... avšak pre lekárske účely. Verdikt Najvyššieho súdu neznamená, že pestovanie konope je odteraz legálne. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Najvyšší súd (NS) sa postavil za pestovateľov konope, ktorí rastlinu, z ktorej možno okrem iného vyrobiť drogu marihuany, používajú k liečeniu svojich chorôb.

Sudcovi vrátili k novému prejednávaniu prípad ženy z Nymburska, v ktorej záhrade policajti pri dvoch raziách našli najprv 58 a potom 12 rastlín konope. Tvrdila, že výťažky z rastliny používa na liečenie chodidiel a žalúdočného vredu. Okresný súd v Nymbursku a Krajský súd v Prahe ženu uznali vinnou za nedovolenú výrobu a držanie omamných látok. Pražský súd sa bude musieť prípadom znovu zaoberať.

Verdikt Najvyššieho súdu neznamená, že pestovanie konope je odteraz legálne. NS ale opäť upozornil, že nižšie súdy musia dôkladnejšie dokazovať, či pestovateľ z konope vyrábal alebo sa chystal vyrábať marihuanu, či je jeho konanie spoločensky nebezpečné alebo či sa skutočne rastlinou liečil.

r0bz/ilustračné

Žena z Nymburska pestovala konope minimálne tri roky. "Keby mi to nepomáhalo, nerobila by som to," hájila sa pred súdom. O používaní konope vraj vedel aj jej ošetrujúci lekár. Jednu rastlinu venovala svojej známej, ktorá si výťažkom z konope liečila kožnú chorobu.

Ženin syn bol už predtým trestaný za predaj marihuany, ale žaloba nepreukázala, že medzi pestovaním matky a obchodovaním syna existuje spojitosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy