Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Topolánek je vraj najviac riskujúcim politikom Európy
Zdielať na
Zahraničie

Topolánek je vraj najviac riskujúcim politikom Európy

Zdroj: internet

Pravdepodobne ohľadom cesty českého premiéra do USA vyhlásil nemecký denník Berliner Zeitung jednou z osobností uplynulého týždňa Mirka Topolánka.

Pravdepodobne ohľadom cesty českého premiéra do USA vyhlásil nemecký denník Berliner Zeitung jednou z osobností uplynulého týždňa Mirka Topolánka.

Denník vychádzajúci v nemeckej metropole ho označil za politika, ktorý sa vyžíva v riskovaní a v tom je v úplnom predstihu pred hocijakým iným európskym politikom.

Berliner Zeitung pripomína, že Topolánek musel sedem mesiacov tvrdo bojovať, až kým parlament jeho vláde začiatkom minulého roka vyslovil dôveru. "Človek by myslel, že keď sa niekto takto lopotí, bude si výsledku zvlášť vážiť a starostlivo sa ho držať. Topolánek nie. Žiadny iný európsky politik nedáva svoje postavenie v stávku tak často a zjavne dokonca s takou slasťou ako šéf pražskej vlády," napísal Berliner Zeitung.

Tak tomu bolo podľa denníka tento týždeň vo Washingtone, kde chcel Topolánek s americkým prezidentom Georgom Bushom doriešiť posledné ešte neuzavreté otázky okolo umiestnenia amerického radaru v Česku, čo sa vraj úplne nepodarilo.

Denník píše, že "tanzánska" ( modro-čierno-zelená ) vládna koalícia v Prahe na sporný projekt nemá jednotný názor a naviac sa jasne proti radaru stavajú tri štvrtiny českých obyvateľov.

Topolánek tak pritom riskuje svoju pozíciu. "Táto hra s rizikom sa medzitým stala štýlom vládnutia tohto päťdesiatdvaročného muža. Sotva existuje nejaký kľúčový problém, s ktorým by nespájal svoj osud v čele kabinetu," poznamenali nemecké noviny.

Keď strojný inžinier a "priemerne úspešný podnikateľ" z Ostravy prevzal svoj terajší úrad, s niečím takým sa vraj nepočítalo. Do volieb v roku 2006 bol považovaný za "muža bez vlastností" a po volebnom pate iba málokto počítal s tým, že sa Topolánek presadí.

Keď sa mu to podarilo, experti predvídali jeho vláde rýchly koniec a predčasné voľby, alebo počítali so slabou vládou a politickou nehybnosťou, vracia sa Berliner Zeitung k začiatkom vládnutia súčasného premiéra.

"Nič z toho nenastalo. Topolánek má jeho koaličných partnerov pevne v rukách," podotkol denník. To, že Česi budú v budúcnosti smieť cestovať do USA bez víz, údajne Topolánek považuje jeho protislužbu občanom za to, že nebudú rozhodovať o radare v referende, ako požaduje opozícia.

Topolánek tento týždeň vo Washingtone dolaďoval podrobnosti okolo dohody o umiestnenie radaru, zatiaľ čo minister vnútra Ivan Langer sa jeho americkým náprotivkom podpísal memorandum o odstránení vízovej povinnosti pre českých občanov.
    

Zdielať na

Najčítanejšie správy