Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Malá "bohyňa" urobila prvé kroky
Zdielať na
Zahraničie

Malá "bohyňa" urobila prvé kroky

Zdroj: reuters

Lakshmi, ktorú pomenovali podľa štvorrukej hinduistickej bohyni bohatstva, sa narodila spojená s panvou svojho dvojčaťa.

Indické dievčatko, ktoré sa narodilo so štyrmi rukami a štyrmi nohami urobilo po rýchlom zotavení po operácii prvé kroky. Dvojročná Lakshmi Tatma prekvapila v malej dedinke na západe štátu Rajasthan, kam sa jej rodina presťahovala po zákroku zo 7. novembra svojím rýchlym uzdravením takmer každého.

"Keď sme ju dali do chodúľky pre deti, sama sa s nohami začala odrážať dozadu, načo vybuchla do smiechu, ktorý ukončila obrovským úsmevom na tvári. Zbožňuje to. Odkedy odišla z nemocnice, dokáže robiť stále viac a viac vecí, ktoré boli predtým pre ňu nemožné," uviedla Lakshmina mama Poonam.

Dieťa sa už dokáže bez problémov samo aj posadiť. Lakshmi, ktorú pomenovali podľa štvorrukej hinduistickej bohyni bohatstva, sa narodila spojená s panvou svojho dvojčaťa. To sa prestalo v matkinej maternici vyvíjať.

Jej rodičia Poonam a Shambhu z chudobného štátu Bihar ju po odmietnutí v nemocnici v Dillí zobrali do mesta Bangalore. V Indii prvú operáciu tohto druhu, ktorá stála 2,4 milióna rupií (1,3 milióna Sk) napokon urobili v súkromnej nemocnici zadarmo.

Dievčatko prepustili v decembri a odvtedy žila so svojou rodinou v dištrikte Jodhpur, kde im charitatívna organizácia ponúkla bývanie aj vzdelanie. Podľa lekárov z nadácie Sucheta Kriplani Shiksha Niketan, ktorá sprostredkúva stravovanie a vzdelanie pre asi päťsto postihnutých detí, potrebuje Lakshmi ešte najmenej dve operácie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy