Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kubánsky parlament má určiť nástupcu Fidela Castra
Zdielať na
Zahraničie

Kubánsky parlament má určiť nástupcu Fidela Castra

Hlavným favoritom na tento post je o päť rokov mladší brat Fidela Castra, Raúl Castro. <b>VIDEO: Koho zvolí parlament?</b>

V Havane sa dnes prvýkrát zišiel nový kubánsky parlament a ako hlavný bod programu majú poslanci zvolenie novej hlavy komunistického štátu. Hlavným favoritom na uvolnenú funkciu je doterajší druhý muž hierarchie Raúl Castro.

Jeho starší brat Fidel Castro, ktorý ovládal ostrov na 49 rokov, sa z vážnych zdravotných dôvodov zasadania nezúčastní. Aj napriek tomu sa mu od prítomných na začiatku jednania dostalo dlhotrvajúcich ovácií postojačky.

Fidel Castro začiatkom týždňa oznámil, že o najvyšší post v krajine sa už nebude usilovať. 81-ročný Castro sám nikoho výslovne neoznačil za svojho nástupcu, a tak sa špekuluje o tom, že by sa ním mal stať jeho o päť rokov mladší brat Raúl. Toho Fidel po operácii pred 19 mesiacmi poveril dočasným vedením.

Poslanci dnes zvolia 31-člennú štátnu radu, z ktorej bude vybraný jej predseda a súčasne tiež hlava štátu, predseda vlády a vrchný veliteľ. Doteraz tieto funkcie pripadali Fidelovi.

Jednokomorové Národné zhromaždenie má po januárových voľbách 614 členov. Do parlamentu sa nemali šancu dostať stúpenci či členovia opozičných hnutí, pretože jediným legálnym zoskupením na ostrove je komunistická strana.

Väčšina pozorovateľov sa zhoduje, že s výmenou na najvyššej funkcii nemožno hneď očakávať radikálnu zmenu politického kurzu. Niektorí odborníci tvrdia, že Raúl Castro by mohol presadzovať ešte tvrdšiu politiku než v posledných rokoch jeho brat.

Pokiaľ ide o vzťah s USA, americký prezident George Bush síce vyjadril nádej, že zmena na najvyššom mieste by mohla znamenať začiatok demokratizácie, ale tomu väčšina Kubáncov neverí. Raúl Castro síce vlani akoby ponúkol olivovú ratolesť USA, keď povedal, že je otvorený jednaniu s USA, až ale odíde z úradu George Bush. Spojené štáty to vzápätí odmietli s tým, že Raúl Castro je len "malý Fidel", a terajšie predávanie moci na Kube označili len za presun moci od jedného diktátora k druhému.

Zdielať na

Najčítanejšie správy