Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kurdi z PKK vraj zostrelili turecký armádny vrtulník
Zdielať na
Zahraničie

Kurdi z PKK vraj zostrelili turecký armádny vrtulník

Informácie z tureckej strany hovoria o piatich vojakoch mŕtvych a 79 členoch PKK. Hovorca PKK zase hovorí o 22 mŕtvych vojakoch a päť ranených z vlastných radov. Boje Turecka proti kurdským povstalcom pokračujú.

Turecké letectvo i delostrelectvo dnes pokračovalo v útokoch na údajné pozície povstalcov z tureckej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku.

V bojoch, ktoré trvajú od štvrtka a ktorých sa účastnia tiež pozemné oddiely, padlo podľa tureckých zdrojov 79 členov PKK a sedem tureckých vojakov. Hovorca PKK tvrdí, že povstalci zabili 22 vojakov a sami majú len päť ranených. V sobotu tiež podľa dnešnej správy zostrelili jeden turecký vrtuľník. Vedenie PKK vyzvalo Kurdov v tureckých mestách k akciám odporu proti úradom.

Hovorca PKK Ahmad Danís dnes povedal, že v sobotu povstalci zostrelili severne od irackého Dahúku armádny vrtuľník Cobra. Jeho informácie však nie je možné nijako overiť.

Turecko tvrdí, že ušetrí civilistov, ale jeho postup proti PKK vzbudzuje nepokoj. Americký minister obrany Robert Gates dnes Ankaru vyzval, aby operáciu skrátila a aby s kurdskou menšinou jednala. Ako príklad uviedol Irak a Afganistan a povedal, že ani tam iba vojenské riešenie neuspelo. "Dôležité sú rovnako ekonomické a politické kroky, pretože ak sa prekročí určitá hranica, prestanú mať vojenské akcie na obyvateľstvo vplyv," povedal Gates v austrálskej Canberre.

Agentúra Firat dnes citovala jedného z veliteľov PKK Bahozs Erdala, ktorý vyzval kurdských obyvateľov tureckých miest k odporu proti úradom. "Ak nás chcú zničiť, potom musí kurdská mládež znepríjemniť život v mestách. Nie je len 7000 alebo 10.000 partyzánov v Kurdistáne, je ich stovky tisíc. Sú všade, vo všetkých tureckých mestách."

Erdal tiež obvinil irackú a americkú vládu z toho, že Turecko v boji proti Kurdom aktívne pomáhajú. "Nad oblasťou lietajú americké hliadkovacie lietadlá a neustále dávajú informácie o pozíciách našich síl," vyhlásil.

Irak spočiatku proti tureckej ofenzíve protestoval, ale vládny hovorca Alí Dabbagh dnes prehlásil, že boje nijako neohrozujú irackú zvrchovanosť. "Vieme, že teroristi z PKK sú pre Turecko ohrozením. Dali sme Turecku najavo, že operácie nesmú destabilizovať Irak ani oblasť," povedal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy