Skoro jasno
15°
Bratislava
Jeden z najhľadanejších teroristov sa objavil s ochrankou v Jemene
Zdielať na
Zahraničie

Jeden z najhľadanejších teroristov sa objavil s ochrankou v Jemene

Zdroj: bluewater.de

Amerika žiadala Jemen o jeho vydanie. Keďže ho ale Jemen zatkol, odmietol teroristu vydať. Teraz síce prebieha súdne konanie, ale terorista, na ktorého je vypísaná odmena 5 miliónov dolárov, si žije slobodne s rodinou.

Muž z Jemenu, ktorý sa nachádza na americkom zozname hľadaných teroristov a na ktorého dolapenie je vypísaná odmena päť miliónov dolárov, sa v sobotu zúčastnil procesu s ďalšími členmi Al-Káidy, ale po jednaní z miestnosti odišiel znova ako voľný muž.

Džábirovi Bánímu hrozí v USA stíhanie za údajné financovanie teroristickej organizácie, v Jemene je súdený za podiel na útokoch na ropné zariadenia. Jemenská vláda sa považuje za spojenca USA v boji proti terorizmu, ale Báního do USA nevydala.

41-ročný Jemenec s americkým občianstvom sa k súdu dostavil s ochrankou. Súdu sa predstavil a spolu so štyrmi strážcami po boku zase odišiel. Aj keď je súdený, žije vraj s rodinou nerušene na juhu krajiny.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ho radí medzi asi dvadsať najhľadanejších teroristov za materiálnu podporu Al-Káide a USA v minulosti žiadali Jemen o jeho vydanie.

Bání žil v americkom meste Lackawanna a spolu so skupinou ďalších ľudí roku 2001 odcestoval do jedného z výcvikových táborov Al-Káidy v Afganistane. Neskôr odišiel do Jemena, kde bol roku 2004 zadržaný. Krátko predtým požiadali USA o jeho vydanie, ale Jemen kvôli zatknutiu žiadosti o vydaní nevyhovel.

Vo februári 2006 sa Bánímu podarilo utiecť z väznice so skupinou ďalších väzňov tunelom vykopaným z väznice do neďalekej mešity. V máji sa síce úradom prihlásil, proces s ním pokračuje, ale do väzenia späť posadený nebude. Jemenské úrady vraj situáciu Báního odmietajú komentovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy