Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Streľba na univerzite v USA si vyžiadala šesť životov
Zdielať na
Zahraničie

Streľba na univerzite v USA si vyžiadala šesť životov

Včerajšia streľba v areáli univerzity amerického štátu Illinois si vyžiadala doteraz päť ľudských životov medzi študentmi a tiež život páchateľa, ktorý spáchal samovraždu. <b>VIDEO: Zábery z miestna činu</b>

Včerajšia streľba v areáli univerzity amerického štátu Illinois si vyžiadala doteraz sedem ľudských životov medzi študentmi a tiež život páchateľa, ktorý spáchal samovraždu.

O prípade informoval rektor univerzity John Peters, podľa ktorého 17 ľudí utrpelo zranenia.

"Išlo o výstrely zo značnej blízkosti a veľmi rýchlo za sebou. Paľba skončila až po tom, čo strelec obrátil zbraň proti sebe," uviedol Peters. Obeťami sú štyri dievčatá a dvaja mladí muži, medzi nimi i strelec. Štyria z nich zomreli na mieste, dvaja po prevoze do nemocnice v dôsledku zranení, upresnil rektor. Celkom tak podľa neho bolo týmto tragickým činom postihnutých až 22 ľudí.

"Polícia potvrdila, že strelec je mŕtvy v dôsledku strelnej rany, ktorú si spôsobil," informovala už predtým Northern Illinois University (NIU) na jej internetových stránkach.

O motívoch jeho činu nie je zatiaľ nič známe. Identita páchateľa bola už zistená, polícia ju však zatiaľ odmietla zverejniť, uviedla agentúra AFP. Ukázalo sa, že strelec sa na jar 2007 po určitú dobu na NIU zdokonaľoval vo svojej špecializácii, potom ale zrejme prešiel na inú vysokú školu. Nemal žiadny policajný záznam, ani iné potýčky s políciou.

Neďaleká nemocnica v Kishwaukee oznámila prijatie 18 osôb so strelnými poraneniami. Z nich štyri boli v stave označovanom ako "červený", čo znamená kritický. Osem ľudí sa nachádzalo v stabilizovanom stave a šesť v uspokojivom. Jedno dievča, ktoré sa nachádzalo v kritickom stave v nemocnici zomrelo, druhé bolo v snahe o záchranu prevezené do lekárskeho centra v Rockforde, kde ale tiež zomrelo.

Podľa prvých vzrušených svedectiev študentov, ktoré sa objavili v médiách, vtrhol strelec do hlavnej posluchárne nazývanej Cole Hall ozbrojený opakovacou brokovnicou a pištoľou a zahájil streľbu všade okolo seba. Stalo sa tak približne o 15. hodine miestneho času, iba niekoľko minút pred koncom prednášky z geológie. Odhadom vystrelil z oboch zbraní asi 20 až 30 rán. Podľa polície sa ukázalo, že pištole mal dve.

"Bol to chudý chlapec celý v čiernom oblečení s pletenou čapicou," povedal George Gaynor študentskému časopisu Northern Star. Podľa iných svedectiev strieľal prevažne do jednej časti posluchárne. "Vyzeralo to, ako keď vie, na koho chce strieľať," uviedol študent Edward Robinson pre televíziu WLS. "Bol úplne pokojný a sústredený," dodal. Niektorí študenti v panike utekali, iní sa schovávali pod lavicami. Jedným z postrelených je aj prednášajúci, nie je však ohrozený na živote.

Vedenie univerzity na dnešok zrušilo vyučovanie a vyzvalo študentov, aby čo najskôr zavolali domov a upokojili ich blízkych, že sú v poriadku. K streľbe na školách dochádza v poslednej dobe v Spojených štátoch pomerne často. Minulý rok usporiadal jeden študent krvavý kúpeľ na polytechnike v Blacksburgu vo Virginii.

Vtedy v posluchárňach postupne zabil 32 ľudí. V apríli 1999 dvaja osemnásťroční mladíci postrieľali na strednej škole Colubine na denverskom predmestí Littleton 12 študentov a profesora, 23 ďalších zranili a potom spáchali samovraždu. V auguste 1966 študent Charles Whitman postrieľal na univerzite v texaskom Austinu 14 ľudí. Potom ho zneškodnil policajný ostreľovač. 

K podobným prípadom dochádza aj inde vo svete. V marci 1996 v škole v škótskom Dunblane zastrelil tridsaťštyriročný Thomas Hamilton 16 detí vo veku od päť do šesť rokov a ich učiteľku a následne spáchal samovraždu. Totožný počet obetí si vyžiadala v apríli 2002 streľba na gymnáziu v nemeckom Erfurte, kde tragicky vyvádzal devätnásťročný bývalý žiak školy Robert  Steinhäuser.

Zdielať na

Najčítanejšie správy