Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Reportéri bez hraníc žiadajú slobodu tlače v Číne
Zdielať na
Zahraničie

Reportéri bez hraníc žiadajú slobodu tlače v Číne

Zdroj: Thierry

Reportéri bez hraníc apelujú na prezidenta USA Georgea W. Busha, aby využil svoju návštevu na augustových olympijských hrách v Pekingu na nastolenie otázky slobody tlače a ďalších demokratických reforiem v Číne

Reportéri bez hraníc (RSF) apelujú na prezidenta USA Georgea W. Busha, aby využil svoju návštevu na augustových olympijských hrách v Pekingu na nastolenie otázky slobody tlače a ďalších demokratických reforiem v usporiadateľskej krajine.

Podľa aktivistov z organizácie na ochranu práv novinárov by mal Bush vyvinúť "tlak na zmeny a žiadať čínsku administratívu o prepustenie politických väzňov a zastavenie cenzúry," uviedla riaditeľka americkej pobočky RSF Lucie Morillonová. "Je to dôležitá súčasť jeho mandátu," dodala

RSF prišla s iniciatívou pri príležitosti zverejnenia svojej správy za rok 2007, ktorá konštatovala smrť 87 žurnalistov, čo je najvyšší počet od roku 1994. Len v Číne uväznili v sledovanom období 82 novinárov, používateľov internetu a blogerov.

Organizácia sa odvoláva na sľub Pekingu daný pri pridelení OH 2008, že počas podujatia bude platiť absolútna sloboda tlače.

Zdielať na

Najčítanejšie správy