Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Turecký súd vyniesol doživotný trest za vraždu sudcu kvôli viere
Zdielať na
Zahraničie

Turecký súd vyniesol doživotný trest za vraždu sudcu kvôli viere

Zdroj: sxc.hu

Ozbrojený Alparslan Arslan vtrhol s výkrikom Som boží vojak v máji 2006 na rokovaní súdu so zjavným úmyslom zabiť.

Turecký súd dnes poslal na doživotie za mreže muža, ktorý v roku 2006 zastrelil počas zasadnutia najvyššieho správneho súdu jedného sudcu a ďalších štyroch zranil. Útočníka, ktorý sa vyhlásil za nezmluvného stúpenca moslimskej viery, rozuzlil výrok sudcov, ktorým podporili zákaz nosenie islamských šatiek v Turecku.

Okrem vraždy dnes tribunál pripísal útočníkovi i pokus o štátny prevrat, píše agentúra AP.

Ozbrojený Alparslan Arslan vtrhol s výkrikom Som boží vojak v máji 2006 na rokovaní súdu so zjavným úmyslom zabiť. Po zadržaní vyhlásil, že nesúhlasí s nariadením, ktoré tureckým ženám zakazuje zahaľovať si hlavu islamskou šatkou, a preto sa rozhodol sudca potrestať.

Dnes sa Arslan pred vynesením verdiktu vzdal záverečného slova, nezabudol ale vyhlásiť, že si praje, aby v Turecku bol zavedený islamský právny rád, takzvaná šaríja, píše agentúra Anadolu.

Útok v mene islamu znamenal vo svojej dobe ďalšie zostrenie vzťahov medzi proislámsky orientovanou vládou premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a ďalšími proislámsky ladenými kruhmi na jednej strane a sekulárne založenou väčšinou tureckej spoločnosti na strane druhej. Do ulíc tureckých miest vtedy vyšli na protest proti vláde desaťtisíce Turkov s obvinením, že zodpovednosť za útok nesie práve Erdoganov kabinet.

Minulý týždeň turecký parlament odhlasoval z popudu Erdoganovej vlády dodatok ústavy, ktorý ruší zákaz nosenia šatiek na vysokých školách. Novela síce nadobudne platnosť až podpisom prezidenta, ide ale len o formalitu, pretože prezident Abdullah Gül je rovnaký stúpenec islamu ako premiér a ostatní prívrženci vládnúcej väčšiny predstavovanej proislamskej Stranou spravedlnosti a rozvoja (AKP).

Erdogan verejne odmietol, že by za útokom v roku 2006 boli motívy spojené s islamom, a vinu zvrhol na neupresnenú krajne pravicovú skupinu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy