Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Udalosti v Darfúre alarmujú
Zdielať na
Zahraničie

Udalosti v Darfúre alarmujú

Ďalšie vypálené mestečko v provincii afrického Sudánu. 50 mŕtvych a 3.000 nezvestných. <b>VIDEO: Vypálená Sibra</b>

V západnej časti provincie Darfúr afrického štátu Sudán sa obyvatelia jedného z troch miest - Sibry, ktoré vládne armádne sily vypálili vracajú späť k svojim zhoreniskám. Nielenže nemajú čo jesť, mnohí ich príbuzní sú nezvestní.

Štát je totiž zmietaný bojom medzi vládou a príslušníkmi JEM, ktorí okupujú túto oblasť Darfúru už od minulého decembra. Obyvatelia sa však búria ako voči vládnym armádnym silám, tak aj JEM rebelom. Vedúci mesta Abakr Sulreiman Ibrahim k tomu povedal: "Prosili sme vládu, aby nedávala žiadne zbrane Janjaweedom. Ešte predtým sa snažila polícia aj armáda chrániť civilistov. Nesmie ich napádať, ani rabovať oblasti. Áno, JEM sem prišli, spôsobili veľa problémov, potom odišli a nezostávajú s nami. Takže keď tu sú rebeli, nech zakročí, ale nesmie útočiť aj proti nevinným."

Vyvražďovanie už alarmuje aj medzinárodnú verejnosť. Niektoré periodiká pritom stavajú Darfúr už na úroveň Rwandy, ktorá je neslávne známa genocídou, masovým vyvražďovaním obyvateľstva na pozadí občianskej vojny. Sibra zatiaľ hlási 50 mŕtvych a 3.000 nezvestných.

Zdielať na

Najčítanejšie správy