Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Austrálska vláda sa ospravedlnila za nútenú asimiláciu
Zdielať na
Zahraničie

Austrálska vláda sa ospravedlnila za nútenú asimiláciu

"Vyslovujeme ospravedlnenie za bolesť, trápenie a rany ukradnutých generácií, ich potomkov a rozbitých rodín," uvádza sa na obrích obrazovkách pred budovou parlamentu a priamom prenose. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Australská vláda sa dnes oficiálne ospravedlnila domorodým Austrálčanom za zachádzanie, ktoré im v minulosti spôsobilo hlboké utrpenie a žiaľ. Stalo sa tak na zasadnutí parlamentu, kde historický prejav predniesol premiér Kevin Rudd. Poslanci jeho prejav odmenili potleskom.

V zasadacej sále bolo prítomných asi sto zástupcov domorodých komunít aj všetci bývalí austrálski premiéri s výnimkou Ruddovho predchodcu Johna Howarda. Ten sa totiž v dobe svojej vlády ospravedlniť odmietal.

Prejav bol prenesený televíznymi kamerami na obrovské obrazovky nielen pred budovou parlamentu, kde sa zišli tisíce Austrálčanov (Aborigíncov) z celej krajiny, ale v priamom prenose si ho vypočuli obyvatelia na celom kontinente, doma, v školách, na pracoviskách a verejných priestranstvách.

"Ospravedlňujeme sa za zákony a politiku parlamentu a vlád, ktoré spôsobili hlboký žiaľ, utrpenie a stratu našich austrálskych spoluobčanov," vyhlásil Rudd. "Vyslovujeme ospravedlnenie za bolesť, trápenie a rany ukradnutých generácií, ich potomkov a rozbitých rodín," uvádza sa v texte. "A ospravedlňujeme sa aj za urážku a poníženie spôsobené hrdému ľudu a hrdej kultúre."

Austrália zaviedla počas 20. storočia niekoľko kontroverzných opatrení s cieľom asimilovať domorodých Austrálčanov medzi väčšinové obyvateľstvo. Do 70. rokov minulého storočia odobrali vládni úradníci domorodým rodičom asi 100.000 detí a nechali ich vyrastať v belošských rodinách. Táto politika bola vyhlasovaná za humanitárnu činnosť, Austrálčania ale o odobraných deťoch rozprávajú ako o "ukradnutých generáciách".

Premiér plánuje zaviesť opatrenia na zvýšenie životnej úrovne, zníženie detskej úmrtnosti či negramotnosti Austrálčanov, ktorých je v súčasnosti asi 450.000.

Zdielať na

Najčítanejšie správy