Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V južnej Kalifornii sa obávajú záplav, v Sierre Nevade snehu
Zdielať na
Zahraničie

V južnej Kalifornii sa obávajú záplav, v Sierre Nevade snehu

Zrušené lety, zničené elektrické vedenie, polámané stromy, zastavená premávka - taká bola včerajšia búrka v Kalifornii, v Sierre Nevade sa obávajú až troch metrov snehu. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Po búrke sprevádzanej prudkými lejakmi, ktorá včera ničila veľké oblasti severnej a strednej Kalifornie, dnes americkí meteorológovia varujú pred silným snežením v pohorí Sierra Nevada. Podľa ich predpovedí by mohli v tejto oblasti na hraniciach medzi Kaliforniou a Nevadou napadnúť až tri metre snehu.

Zlé počasie si vynútilo zrušenie letov na niekoľkých kalifornských letiskách.  Doprava na hlavných diaľniciach tam bola prerušená. V piatok sprevádzal búrku víchor s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu, lámal stromy, ktoré padali na domy, autá a blokovali cesty. Aj elektrické vedenie medzi San Franciskom a Centrálnym údolím bolo prerušené.

Obyvatelia Orange County, ktorí tu prežili na jeseň veľké lesné požiare, teraz nervózne sledujú predpovede počasia. Obávajú sa totiž práve zosuvov pôdy v týchto požiarmi zničených oblastiach.

REUTERS

Kvôli menším zosuvom pôdy a záplavám bola tiež v severozápadnej časti Los Angeles vyhlásená dobrovoľná evakuácia. Veliteľ hasičského zboru v Orange County doporučil asi trom tisíc ľuďom, aby opustili svoje domovy.

Pre väčšinu oblastí v okresoch Santa Brarbara, Ventura a Los Angeles bolo vydané tiež varovanie pred povodňami. Vytvorené boli tiež záchranné tímy pre prípad prívalových dažďov a záplav. V Južnej Kalifornii sa vytvorili operačné strediská na koordináciu záchranných prác. V pohotovosti je Národná garda.

Bez elektriny bolo v Centrálnom údolí ešte dnes 600.000 ľudí, zatiaľ čo včera až 1,5 miliónov. Plné obnovenie dodávania prúdu potrvá možno ešte niekoľko dní.

Prudký vietor, silný dážď a sneženie včera postihli tiež Severnú Karolínu. Tisíce obyvateľov v štátoch Washington a Oregon tiež ostali bez elektriny, búrka tu lámala stromy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy