Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Amnesty International požaduje prepustenie karikaturistu
Zdielať na
Zahraničie

Amnesty International požaduje prepustenie karikaturistu

Zdroj: Jacob Fantastisk/ilustračné

Celosvetové hnutie Amnesty International vyzvalo bangladéšsku vládu, aby okamžite prepustila karikaturistu, ktorého zatkli za údajný útok na islam.

Celosvetové hnutie Amnesty International vyzvalo bangladéšsku vládu, aby okamžite prepustila karikaturistu, ktorého zatkli za údajný útok na islam. Bývalý zamestnanec denníka Prothom Alo, Mohammed Arifur Rahman je "väzňom svedomia".

Zatkli ho za využitie svojho práva na slobodné vyjadrenie názoru. Bezpečnostné zložky zadržali Rahmana 18. septembra po protestoch islamských zástupcov "tvrdej línie", podľa ktorých sa vo svojich karikatúrach posmieval prorokovi Mohamedovi. Bangladéšsky minister vnútra ho neskôr obvinil z "poškodenia náboženského zmýšľania ľudu" a nechal ho na 30 dní posadiť do vyšetrovacej väzby. Tú neskôr rozšírili na tri mesiace. Rahmanov bratranec sa pýta, či bolo zatknutie karikaturistu zákonné. Ako dodal, jeho rodine to spôsobilo "nepredstaviteľné útrapy".

"Rozhodli sme sa napísať sťažnosť na najvyšší súd ohľadom zákonnosti jeho zadržania. V našej rodine je hlavným chlebodarcom," uviedol Jewel Ahmed. Podľa Amnesty International, v prípade, že Rahmana usvedčia, hrozia mu maximálne dva roky za mrežami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy