Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Českí archeológovia objavili ďalšiu hrobku v oblasti pyramíd
Zdielať na
Zahraničie

Českí archeológovia objavili ďalšiu hrobku v oblasti pyramíd

Zdroj: Erik/ilustračné

Neporušený hrob pochádzal z doby starej ríše, teda z doby pred štyri a pol tisícmi rokov.

Českí egyptológovia objavili na pohrebisku egyptských faraónov v Abúsíru neporušený hrob z doby starej ríše, z doby pred štyrmi a pol tisícmi rokov starej ríše.

Pohrebná komora, ktorá patrila kňazovi Neferínpuovi, bola ukrytá na dne šachty hlbokej desať metrov. Vstup uzatvárala malá stena, ktorú vedci rozobrali.

"A potom stojíte na prahu nevykradnutej pohrebnej komory. Človek trochu zažíva pocity Indiána Jonesa," povedal Miroslav Bárta, ktorý vedie práce českých egyptológov.

Než vedci odklopili veko sarkofágu, v ktorom ležali zostatky kňaza s ozdobami a šperkami, všetky predmety v komore starostlivo vyfotografovali, zakreslili a očíslovali. Potom preskúmali aj zostatky kňaza a ďalších príslušníkov jeho rodiny. Pomocou trojrozmerného počítačového skenera teraz chcú zrekonštruovať ich podobu.

Kňaz patril k vyššej strednej triede. Jeho prácou bolo denne obetovať v pyramídach, aby mŕtvi panovníci netrpeli núdzou. Neferínpu žil v 26. storočí pred naším letopočtom, teda v dobe, kedy vznikali najznámejšie egyptské pyramídy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy