Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na vianočných nákupoch vo Viedni cez milión ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Na vianočných nákupoch vo Viedni cez milión ľudí

Zdroj: Heather Garland

Viedenčania, obyvatelia z okolitého vidieka i miest a napokon až 650 autobusov so zahraničnými turistami vyplnilo túto sobotu metropolu na Dunaji.

Viac než milión ľudí bolo v sobotu v centre Viedne na predvianočných nákupoch. Podľa magistrátu sa aj obchodníkom doterajšie rekordy pre toto obdobie prekonali. Tiež útraty kupujúcich sú v niektorých obchodoch až o 15 percent vyššie než v rovnakú sobotu minulého roka.

Potvrdzujú sa tak výsledky prieskumov, podľa ktorých sú tento rok Rakúšania odhodlaní utratiť za vianočné darčeky v priemere až 500 eur (okolo 16.000 korún), teda o 80 eur viac než vlani.

Keďže v rakúsku ostávajú obchody cez nedele zavreté aj v adventnom období, sústreďujú sa tu nákupné špičky práve na soboty. K náporu zákazníkov prispelo aj priaznivé počasie bez dažďov s teplotami výrazne nad nulou.

Množstvo ľudí v centre mesta si dokonca vynútilo dočasné prerušenie premávky dvoch autobusových liniek, ktoré prechádzajú srdcom rakúskej metropoly. Ľudia sa nevošli na niektorých miestach na chodníky a prúdili ulicami, takže hrozilo, že by autobusy buď vôbec tadeto neprešli alebo by mohli niekoho zraniť.

K nákupnej horúčke prispievali nielen Viedenčania, ale tiež obyvatelia neďalekého vidieka a návštevníci z okolitých krajín. Metropolu na Dunaji navštívilo v sobotu podľa údajov polície 650 autobusov s turistami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy