Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mezopotámska levica mieri do aukčnej siene
Zdielať na
Zahraničie

Mezopotámska levica mieri do aukčnej siene

Guennolská levica - aj pod týmto názvom sa skrýva 5-tisíc rokov stará vápencová soška, ktorá sa do Ameriky dostala ešte v tridsiatych rokoch newyorským dílerom. Na aukcii bude jej hodnota vyčíslená na vyše desať miliónov dolárov. <b>VIDEO: Soška spolu s ďalšími v Múzeu umenia</b>

V aukčnej sieni Sotherby v New Yorku sa bude konať v stredu 5. decembra aukcia starovekých pamiatok. Jednou z nich je tiež vápencová soška levice, ktorá sa datuje do obdobia spred 5-tisíc rokov a jej cena sa na dražbe odhaduje na 14 až 18 miliónov dolárov.

Figúrka levice známa tiež ako Guennolská Levica má výšku tri aj štvrť palca. Bola vytvorená v dávnej ľudskej civilizácii - Mezopotámii. V brooklynskom Múzeu umenia sa nachádza už od roku 1949, kedy bola odkúpená Alaistarom a Edithou Martin rok predtým. Do USA sa mezopotámska soška dostáva z Bagdadu, mesta, blízko ktorého bola nájdená, cez newyorského dílera Josepha Brummera v roku 1931.

Levica mala tiež pôvodne chvost vytvorený z ľudských vlasov, ten sa však stratil. Diery pri vrchole hlavy zase pravdepodobne slúžili buď pre dodatočnú hrivu, alebo na zavesenie.

V Múzeu sú okrem sošky svetlá zamierené aj na alabastrovú figúrku ženy z južnej Arábie a mramorovú hlavu boha Zeusa, ktorých takisto čaká cesta do aukčnej siene.

Zdielať na

Najčítanejšie správy