Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Grécki Židia sa búria proti antisemitskej knihe
Zdielať na
Zahraničie

Grécki Židia sa búria proti antisemitskej knihe

Zdroj: Swift Sunrise/ilustračné

Právnik Konstantin Plevris je stíhaný za podnecovanie k rasovej nenávisti a násiliu v knižke s titulom Židia, celá pravda.

Proces proti autorovi antisemitského spisu, prvému tohto druhu v Grécku, mobilizuje miestnu židovskú komunitu, ktorá znamená skúšku odhodlanosti úradov odstraňovať antisemitizmus.

"Všetci sme pobúrení. Kým nepadne rozsudok, budeme môcť hovoriť, že tu kvitne antisemitismus a že je ešte podporovaný," vyhlásil predseda Ústrednej rady židovských obcí (KIS) v Grécku Moisis Konstantinis.

Proces, ktorý bol po prvom pojednávaní z 11. novembra odročený na 3. december, sa týka neonacistického aktivistu, právnika Konstantina Plevrise.  Ten je stíhaný za podnecovanie k rasovej nenávisti a násiliu, ktorého sa dopustil údajne v obsiahlej knižke s titulom Židia, celá pravda, ktorá vyšla v Grécku vlani.

Jeho autor na 1400 stranách popiera holokaust, obhajuje nacistov a vyhráža sa Židom, ktorých označuje za "podľudí" a "nepriateľov na smrť".
"Tak sa ma zachádzať so Židmi. Je to to jediné, čomu rozumejú: poprava do 24 hodín," píše okrem iného Konstantin Plevris vo svojej knihe.
 
Židovská komunita je šokovaná, že prokurátor sa podľa Konstantina postavil na stranu Plevrisa. Podľa slov niekoľkých antifašistických aktivistov prokurátor konštatoval, že autor napísal "vedecké dielo".
   
Okrem niekoľkých článkov v tlači nevyvolala prokurátorove podivné slová v politickom svete žiadne reakcie. Jediná prišla od malej extrémne pravicovej Ľudovej ortodóxnej výzvy (LAOS), ktorá sa pri septembrových voľbách dostala poprvýkrát do parlamentu a teraz sa od autora protižidovského spisu dištancuje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy