Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jeden mŕtvy je ešte v troskách nemeckej elektrárne
Zdielať na
Zahraničie

Jeden mŕtvy je ešte v troskách nemeckej elektrárne

Zdroj: Reuters

Jeden mŕtvy zatiaľ nebol vyprostený z trosiek v nemeckej elektrárne

Telo jedného z troch montérov, ktorí zahynuli vo štvrtok pri nešťastí na stavbe tepelnej elektrárne v západonemeckom Grevenbroichu, zostáva na zrútenej konštrukcii. Nosník, na ktorom leží, sa totiž nachádza vo výške 78 metrov nad zemou a hrozí nebezpečenstvo zrútenia ďalších častí.

Záchranári sa k nemu preto zatiaľ nemohli dostať, usilovne na tom ale pracujú, oznámili dnes nemecké médiá s odvolaním sa na informácie od polície.

"Skôr ako bude telo vyprostené, treba najprv zaistiť, aby sa záchrannému tímu nič nestalo," povedal agentúre DPA hovorca spoločnosti Hitachi Power, ktorá sa na montáži kotla elektrárne podieľa. Druhé dve obete sa už v piatok podarilo dostať z výšky 140 metrov, kde muži zahynuli.

Až dnes okolo poludnia sa podarilo vybrať desať tonový nosník, ktorý visel nad zrúteným lešením na lane žeriavu. "Bolo to náročné, pretože nikto nevedel, v akom stave táto časť je," dodal hovorca. teraz sú postupne demontované ďalšie časti polozrútenej konštrukcie.

Všetky tri obete, Čech a dvaja Slováci, a päť zranených sú zamestnanci českej firmy, ktorá montáž ťažkej konštrukcie realizovala v subdodávke pre Alstom Power a Hitachi Power, informoval dnes na svojej internetovej stránke denník Berliner Morgenpost.

Príčiny nešťastia, pri ktorom sa zrútila časť konštrukcie kotolne a lešenia na stavbe najmodernejšej tepelnej elektrárne v Nemecku, zostávajú nejasné. Vo štvrtok, keď mal špeciálny žeriav nasadiť na konštrukciu kotolne ďalší viactonový nosník, sa zrútili štyri skôr nasadené nosníky vážiace asi 450 ton a strhli so sebou lešenie a závesy, z ktorých montéri konštrukciu spájali.

Dvaja zo zranených boli v čase nešťastia na zemi, kde ich zasiahli menšie časti padajúceho lešenia.

Odborníci sa teraz pokúšajú zistiť, či nešťastie spôsobila technická chyba alebo ľudský faktor. Štátne zastupiteľstvo v Mönchengladbachu uviedlo, že vyšetrovanie zatiaľ nesmeruje proti konkrétnym osobám.

Zdielať na

Najčítanejšie správy