Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čínsky múr sa stretol s módou
Zdielať na
Zahraničie

Čínsky múr sa stretol s módou

Zdroj: SITA/AP/Andy Wong

Pri Veľkom čínskom múre sa uskutočnila módna prehliadka svetových návrhárov.

Čínsky Veľký múr sa včera stal poprvýkrát miestom módnej prehliadky, na ktorej sa podieľali svetoví módni návrhári. Na jeho úseku v Ťü-jung-kuan severne od Pekingu sa zhromaždili niektoré z najslávnejších čínskych hviezd, aby si pozreli novú kolekciu pre jar a leto budúceho roka.

Tu čiastočne navrhol dnes už legendárny módny návrhár Karl Lagerfeld pre taliansky módny salón Fendi. Lagerfeld navrhuje odevy napríklad i pre módny dom Chanel či vlastnú Lagerfeld galériu.

Na zrekonštruovanom úseku múra sa na móle za doprovodu hudby prešlo niekoľko desiatok modeliek, vystavujících na obdiv pestrú zmes kožušín a hodvábu a značkových kabeliek značky Fendi. Velký úspech zaznamenali šaty do polovice lýtok v jasných i tlmených farbách, oblečené cez šortky, doplnené lodičkami s guľatými špičkami a ihličkovými opätkami s ramienkom okolo kotníkov.

SITA/AP/Andy Wong

Lesk dodali módnej prehliadke najrôznejšie celebrity vrátane čínskej filmovej hviezdy Čang C'-i, predstaviteľky hlavnej dievčenskej úlohy v oscarovom filme  Tiger a drak.

"Na tejto kolekcii sme tvrdo pracovali celý rok," povedala agentúre Reuters návrhárka Siliva Fendiová. "Kam sa vydáme nabudúce? Možno na Mesiac, prečo nie? Mám pocit, ako by sme uspeli v niečom, čo bolo iba snom."

O Čínu prejavujú v stále väčšej miere záujem svetové módne salóny, usilujúce sa o preniknutie na trh v krajine s prosperujúcou ekonomikou. Vďaka nej  spotrebitelia bohatnú a začínajú túžiť po luxuse.

Veľký čínsky múr, ktorý sa začal budovať v roku 221 pred začiatkom letopočtu za vlády dynastie Čchin na ochranu pred nájazdmi, je od roku 1987, zaradili  na zoznam pamiatok svetového kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kulturu (UNESCO). Tiahne sa Čínou v dĺžke vyše  6 400 kilometrov a ročne ho navštívi asi desať miliónov ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy