Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Taliani dali prednosť antisystémovým stranám, ukazujú výsledky volieb
Zdielať na

Taliani dali prednosť antisystémovým stranám, ukazujú výsledky volieb

RÍM / Nedeľné parlamentné voľby v Taliansku vyhrala podľa predbežných výsledkov stredopravá koalícia, v ktorej sú najvýraznejšími silami protiimigračná a euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho a strana Vpred, Taliansko expremiéra Silvia Berlusconiho. Podľa agentúry Reuters je takmer isté, že žiadna z hlavných politických síl nezískala väčšinu a že sa Taliani "vo veľkom" odvrátili od tradičných strán a dali prednosť antisystémovým, euroskeptickým a krajne pravicovým zoskupeniam. Doteraz bolo sčítaných vyše 90 percent hlasov.

Stredopravá koalícia zatiaľ získala vyše 37 percent hlasov. Prekvapením volieb je víťazstvo Ligy severu nad Berlusconiho stranou. Ako najsilnejšia jednotlivá strana z volieb vzišlo populistické protestné Hnutie piatich hviezd (M5S) s 32 percentami hlasov. Formácia ľavého stredu okolo vládnucej Demokratickej strany získala 23 percent hlasov.

Médiá píšu o triumfe populistov, veľkom množstve povolebných variantov a hroziacej politickej neistote.

Juhu a hlavným talianskym ostrovom, Sicílii a Sardínii, jednoznačne opanovalo M5S, severu dominuje stredopravá koalícia. Strany ľavého stredu si udržali iba dve enklávy na severe - Toskánsko a autonómny región Tridentsko-Horná Adiža (južné Tirolsko) pri hraniciach s Rakúskom.

Talianska spravodajkyňa britského denníka The Guardian uviedla, že zhruba polovica Talianov, ktorá dorazila k urnám, podporila populistické strany, skôr považované za okrajové. Agentúra AFP píše o historickom skóre populistov z M5S a Salviniho krajnej pravice, ktorá podľa odhadov dostala v rámci koalície najviac hlasov (zhruba o 4 percentuálne body viac ako Berlusconiho strana).

"To zamiešalo kartami a uvrhlo krajinu do politickej neistoty," konštatovala agentúra. Denník Financial Times píše o "stranách proti establishmentu, ktoré mieria k víťazstvu". Šéfka francúzskej krajne pravicovej Národnej fronty Marine Le Pen na twitteri v nedeľu neskoro večer napísala, že "Európska únia bude mať krušný večer". Dnes Salvinimu k volebnému výsledku zablahoželala a pridal sa k nej aj holandský predák odporcov islamu a predseda Strany pre slobodu Geert Wilders.

M5S bude pre vytvorenie vlády nepodstrádateľná

Jeden z vedúcich predstaviteľov M5S Alessandro Di Battista hovoril v súvislosti s odhadmi o triumfe hnutia. Ďalší činiteľ M5S Riccardo Fraccaro už poznamenal, že jeho strana bude pre vytvorenie budúcej vlády nepostrádateľná. "Nikto nebude schopný vládnuť bez M5S," dodal Fraccaro. Hnutie však pred voľbami vylúčilo, že by sa podieľalo na koaličnej vláde.

Podpredseda Ligy severu Giancarlo Giorgetti podľa agentúry ANSA povedal, že o ďalšom postupe bude strana najprv hovoriť so svojimi spojencami z koalície. Špekulovalo sa ale, že ak koalícia nezíska väčšinu, mohla by Liga severu spojiť sily s Hnutím piatimi hviezd.

Šéf poslancov Vpred, Taliansko po zverejnení prvých odhadov potvrdil, že ak Liga severu získa v rámci koalície najviac kresiel, bude jej šéf Matteo Salvini koaličným kandidátom na premiéra.


Vládnuca Demokratická strana (PD) bývalého premiéra Mattea Renziho získala podľa predbežného sčítania okolo 19 percent hlasov a uviedla, že ak sa prognózy potvrdia, odchádza do opozície. "Voliči sa vyslovili jasne a nezvratne. Populisti vyhrali, Demokratická strana prehrala," napísal na facebooku senátor za túto stranu Andrea Marcucci. Talianske médiá špekulujú o tom, že Renzi odstúpi z vedenia strany.

Euro v reakcii na výsledky talianskych volieb oslabuje. K americkému doláru sa prepadlo pod 1,23 USD a blíži sa s sedemtýždňovému minimu. Ekonómovia sa obávajú, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny teraz bude čeliť dlhému obdobiu politickej neistoty, keď žiadne zo zoskupení nezískalo väčšinu.

Taliani volili do Poslaneckej snemovne i do Senátu. Taliansky politický systém je v Európe ojedinelý v tom, že obe komory majú rovnaké právomoci, volí sa zároveň na obdobný počet rokov. Volebná účasť bola podľa ministerstva vnútra okolo 73 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy