Polojasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Prieskum hovorí jasne: Kolegovia chodia fajčiť, my chceme voľno naviac
Zdielať na

Prieskum hovorí jasne: Kolegovia chodia fajčiť, my chceme voľno naviac

Archívna reportáž

FLORIDA / Ročne môžu pauzy na cigaretu ubrať z pracovnej doby fajčiarov priemerne až 6 dní. To podľa prieskumu amerického výrobcu e-cigariet Halo považuje 75 percent nefajčiarov za nespravodlivé. Ako vhodnú kompenzáciu považujú niekoľko dní naviac plateného voľna.

Pokiaľ si dá človek behom pracovnej doby trikrát denne päťminútovú pauzu na fajčenie, vyjde ho ročne jeho závislosť zhruba na 62 hodín. To je približne 6 až 7 pracovných dní ročne. Rovnaké číslo odhaduje aj projektový manažér spoločnosti Halo. Aby americká firma vyrábajúca e-cigarety zistila, ako túto skutočnosť ľudia vnímajú, urobila prieskum medzi 1 005 dospelými Američanmi. 

Pre navýšenie dovolenky o šesť dní je 14 percent opýtaných nefajčiarov. S jedným až dvoma dňami by bolo spokojných 25 percent, informoval server CNBC. Najviac ľudí uviedlo ako spravodlivú kompenzáciu tri až päť dní v roku, a to až 42 percent. S takým názorom súhlasí dokonca aj 28 percent fajčiarov. 

Iný pohľad má senátor Jaroslav Kubera, ktorý sa netají tým, že je vášnivým fajčiarom: "Já by som na to zase chcel päť dní dovolenky, pretože tí nefajčiari prídu do práce, dajú si kávu, trištvrte hodiny pozerajú všade možne po internete a potom až pracujú. Akurát to jednoducho nie je tak na očiach," vyjadril sa pre portál iDnes.cz.

Podľa prieskumu si 87 percent fajčiarov myslí, že na prestávky majú nárok a nevidia v záležitosti žiadnu nespravodlivosť. S tým súhlasí len 25 percent fajčiarov. 

"Trestať fajčiarov týmto spôsobom za ideálne nepovažujem. Fajčenie je ochorenie, sedem z desať dospelých fajčiarov by radšej nefajčili, ale problém je prestať. Na druhej strane je pravda, že nejakú časť pracovnej doby prefajčia a druhí ľudia za nich pracujú," hovorí lekárka a vedúca Centra pre závislých na tabaku Eva Králiková. Pauza na cigaretu je podľa nej tolerovaná prestávka. 

Skúsenosť z japonskej firmy

Vo vedení japonskej reklamnej firmy Piala sa v septembri minulého roka začali ohľadne nespravodlivých pracovných prestávok hromadiť sťažnosti. Pokiaľ si totiž zamestnanci spoločnosti, ktorá pracuje na 29. poschodí vysokej budovy, chceli ísť zapáliť, museli ísť výťahom až do prízemia. Táto pauza tak človeka vyšla zhruba na pätnásť minúť, čo považovali nefajčiari za nespravodlivé. 

Firma sa preto rozhodla nefajčiarov odškodniť šiestimi dňami platenej dovolenky naviac. Neobvyklý krok spoločnosť vníma aj ako motiváciu pre ich fajčiarskych kolegov. "Dúfame, že to povzbudí zamestnancov, aby prestali fajčiť na základe vlastného rozhodnutia, nie pod hrozbou nejakých trestov alebo nátlaku," citoval sever Telegraph hovorcu firmy Piala Hirotaka Matsushima. 

"Ako motivácia môže byť dovolenka naviac zaujímavá, ale bohužiaľ sa to netýka skupín, ako som ja, ktorá prestať fajčiť nechce," dodáva Kubera. 

Cigarety sú považované za závislosť. Už jedna denne môže byť začiatok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy