Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nosením golierika sa duchovní v Británii vystavujú riziku napadnutia
Zdielať na
Zahraničie

Nosením golierika sa duchovní v Británii vystavujú riziku napadnutia

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

Duchovným v Británii sa nedoporučuje, aby vo svojom voľnom čase nosili golierik. Znížia tým vraj pravdepodobnosť, že na nich niekto zaútočí.

Poradenská organizácia pre bezpečnosť duchovných (National Churchwatch) uvádza, že kňazi sa stávajú omnoho častejšie terčom napádania než iné profesie, napríklad než praktickí lekári alebo sociálni kurátori. Preto sa im nedoporučuje nosenie golierika vo voľnom čase.

V minulom desaťročí bolo v Británii zavraždených päť farárov. Podľa štúdie z roku 2001 sa terčom nejakej formy násilia stalo 12 percent duchovných a povolanie anglikánskeho kňaza niektorí označujú za snáď najnebezpečnejšie v krajine.

Nick Tolson z poradenskej organizácie nabáda všetkých duchovných, aby dbali  o rady týkajúce sa nosenia golierika, čo vraj platí aj pre hlavu anglikánskej cirkvi, arcibiskupa z Canterbury. Podľa prieskumu, ktorý vykonal Tolson vlani u 90 duchovných v Londýne, takmer polovica z nich tvrdí, že v predošlých 12 mesiacoch boli napadnutí.

Jeden vikár z Willesdendu (severozápad Londýna) pripustil, že na jeho faru niekto strieľal, ale stále odmieta uveriť tomu, že išlo o násilie. "Niektorí duchovní to považujú za nezmyselnú radu. Argumentujú proti tomu tým, že je to ich vizitka v cirkevnej obci, ako by tým vraveli 'dobrý deň, ja som vikár'," povedal Tolson.

"Keď idete k niekomu na návštevu alebo idete domov ku starým ľuďom, noste golierik. Keď ale idete po svojich súkromných záležitostiach, keď nie ste v službe, napríklad keď si idete nakúpiť do Tesca, nie je potrebné, aby ste ho mali," povedal Tolson a dodal, že táto časť odevu len pripútava nežiadúcu pozornosť ľudí. A pokiaľ majú tieto osoby sklony k násiliu, dostávajú sa duchovní do ťažkej situácie.

National Churchwatch uvádza, že väčšina policajtov neregistruje špeciálne, či ide o zločin proti duchovnému alebo inému človeku. Tak či tak násilie páchané na kňazoch je stále problémom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy