Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Flámski radikáli vyzvali k rozdeleniu Belgicka
Zdielať na
Zahraničie

Flámski radikáli vyzvali k rozdeleniu Belgicka

Zdroj: wikipedia.org

Vety ako "Nech zhynie Belgicko!" a "Valónske potkany, zbaľte si kufre!" sa ozývali na nedeľňajšej demonštrácii, ktorej hlavná časť sa symbolicky odohrala vo Waterloo, mieste porážky Napoleona.

Flámski radikáli usporiadali v nedeľu pri Bruseli demonštráciu, na ktorej napádali slovne frankofónnych Valónov a volali po rozdelení Belgicka. Akcie sa zúčastnilo okolo 350 predstaviteľov separatistických skupín vrátane 17 poslancov z nacionalistickej strany Flámsky záujem (Vlaams Belang).

Separatistické hlasy silia s pokračujúcou politickou krízou v krajine, kde sa od júnových parlamentných volieb nepodarilo doposiaľ vytvoriť vládu. Príčinou sú spory medzi flámskymi a valónskymi stranami, najmä v otázkach inštitucionálnych reforiem, na základe ktorých  by mali jednotlivé regióny  získať požadované väčšie právomoci.

"Vidíme, že to nefunguje. Je to rozhodujúci okamih pre požadovanie nezávislosti Flámska. Riešením je oddeliť Flámov a Valónov," prehlásil na demonštrácii podnikateľský káder Michael Debronett z vedenia skupiny Voorpost (Predvoj). "Už teraz sa domnievame, že nežijeme v rovnakej krajine. Dúfam, že súčasná kríza bude znamenať koniec Belgicka," pritakal poslanec Bart Laermans.

Demonštranti niesli v čele rakvu symbolizujúcu Belgicko, mávali flámskymi vlajkami a šliapali valónske. Radikáli tiež kričali "Nech zhynie Belgicko!" a "Valónske potkany, zbaľte si kufre!". Hlavná časť protestu sa odohrala vo Waterloo, ktorý v narážke na niekdajšiu tunajšiu porážku Napoleonových vojsk označil šéf hnutia Voorpost Johan Van Slambrouck za "symbol víťazstva nad francúzskym imperializmom".

Belgicko je federatívny štát, ktorý je rozdelený medzi flámsky hovoriaci sever, ktorý je bohatšou časťou krajiny, a frankofónny juh. Medzi nimi leží Brusel, ktorý je dvojjazyčný. Z približne 10,5 milióna Belgičanov žije 5,9 milióna vo flámsky hovoriacich oblastiach a 3,3 milióna obyvateľov vo Valónsku. Asi milión pripadá na Brusel. Podľa jazykov je rozdelená i politická scéna.

Zdielať na

Najčítanejšie správy