Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Grécky premiér Karamanlis ohlásil volebné víťazstvo
Zdielať na
Zahraničie

Grécky premiér Karamanlis ohlásil volebné víťazstvo

Zdroj: ČTK/AP/DIMITRI MESSINIS

Do parlamentu sa pravdepodobne dostali aj extrémni pravičiari a komunisti.

Grécke predčasné voľby vyhrála podľa predbežných výsledkov pravicová strana Nová demokracia (ND) premiéra Kostase Karamanlise. Po sčítaní viac než 90 percent hlasov získala ND 42,4 percenta hlasov, zatiaľ čo ich najväčší rival, opozičné socialistické hnutie Pasok, získalo 38,3 percenta hlasov. Jeho šéf Jorgos Papandreu už podľa agentúr priznal volebnú porážku.

Karamanlisovo víťazstvo je podľa pozorovateľov vzhľadom k nedávnej ostrej kritike vlády zo strany verejnosti kvôli postupu pri ničivých požiaroch veľkým prekvapením.

Premiér Karamanlis už v noci vyhlásil Novú demokraciu víťazom volieb a prisľúbil pokračovať  v presadzovaní kľúčových reforiem. "Dali ste nám jasný mandát pokračovať v reformách, ktoré táto krajina potrebuje," uviedol Karamanlis. "Cítim dvojnásobnú zodpovednosť, aby sme boli efektívnymi a vyvarovali sa chýb," dodal. "Pasok bojoval a bitku prehral," povedal k situácii tesne po voľbách šéf socialistov Papandreu.

Prvý raz za viac než 30 rokov sa po práve uskutočnených voľbách dostane do parlamentu tiež extrémne pravicová Ľudová ortodoxná výzva (LAOS), ktorá má podľa predbežných výsledkov 3,6 percenta hlasov. Pre vstup do gréckeho parlamentu potrebuje politická strana prekročiť trojpercentnú hranicu.

Karamanlisova ND tak po spočítaní väčšiny hlasov získala v tristočlennom parlamente 153 kresiel a socialisti z Pasoku 103 kresiel. I keď ND ustála krízu po smrtiacich požiaroch, od minulých volieb si pohoršila, pretože v minulom parlamente mala 165 kresiel. Horšie sú na tom však i socialisti, ktorí pri voľbách v roku 2004 získali 40,5 percenta hlasov.

Podľa gréckych pravidiel získava víťazná strana bonus 40 kresiel, zostávajúcich 260 sa rozdeľuje podľa pomerného systému. Voľby, ktoré sa mali pôvodne konať v marci 2008, priniesli podľa odhadov tiež Komunistickej strane Grécka (KKE) 7,9 percenta hlasov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy