Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európska komisia odporučila predĺženie kontrol vnútri Schengenu
Zdielať na

Európska komisia odporučila predĺženie kontrol vnútri Schengenu

BRUSEL / Európska komisia v stredu v rámci schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol odporučila až šesťmesačné predĺženie kontrol na hraniciach piatich krajín Európskej únie pre reguláciu migračných tokov. Návrh, ktorý musí schváliť najbližší summit Európskej únie, sa týka Nemecka, Rakúska, Švédska, Dánska a pridruženého Nórska, ktoré už tieto opatrenia uplatňujú.

Komisia dospela k tomuto odporúčaniu na základe zistenia, že sa Grécko, ktoré slúžilo od vlaňajšieho leta ako vstupná brána pre blízkovýchodných utečencov smerujúcich do Európy cez Turecko, zatiaľ v stanovenej trojmesačnej lehote nezbavilo všetkých závažných nedostatkov v kontrole vonkajších hraníc Únie.

Komisia upozornila, že to ale neznamená návrh na vylúčenie Grécka zo schengenského priestory, teda na zavedenie letištných či prístavných kontrol pohybu medzi Gréckom a zvyškom krajín systému.

Výnimkou je Francúzsko

Dnešné odporúčanie sa netýka hraničných kontrol zavedených Francúzskom, zavedených v decembri po novembrových teroristických útokoch v Paríži. Táto otázka sa musí podľa Komisie riešiť vzhľadom na povahu opatrení zvlášť, rovnako ako problematika rakúskej kontroly hranice s Talianskom, ktoré nesúvisí s prílivom utečencov z Grécka, ale z Afriky.

Ostrov Lesbos túži po turistoch. Plány im ale kazia utečenci. Cestovný ruch tak takmer skolaboval, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy