Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krajiny sa z povinných kvót budú môcť vykúpiť, zaplatia ale tisíce eur
Zdielať na

Krajiny sa z povinných kvót budú môcť vykúpiť, zaplatia ale tisíce eur

BRUSEL / Krajiny Európskej únie sa zrejme budú môcť "vykúpiť" z povinnosti prijať v prípade krízy žiadateľov o azyl z iného členského štátu európskej dvadsaťosmičky. Je to súčasť návrhu na úpravu takzvaného dublinského systému, ktorý by v stredu veľmi pravdepodobne mala členským krajinám dvadsaťosmičky navrhnúť Európska komisia.

Zvažovaná výška čiastka ale predstavuje pre odmietajúcu členskú krajinu v zásade pokutu či trest, uvádzajú niektorí činitelia oboznámení s plánom.

Tisíce eur

Denník Financial Times v tejto súvislosti píše o 250 000 eurách za každého žiadateľa o azyl, ktorého by štát odmietol prijať. Čiastku v podobnej výške ako možnosť potvrdili s tým, že na stredajšom rokovaní eurokomisárov môže návrh ešte prejsť zmenami.

Pokiaľ by vyplácanie bolo možné už napríklad vlani v decembri, kedy unijní ministri vnútra napriek nesúhlasu Maďarska, Česka, Slovenska a Rumunska rozhodli o povinnom prerozdelení 120 000 utečencov, tak by tieto štáty zaplatili nemalú čiastku.

Návrh na reformu

Európska komisia v stredu s najväčšou pravdepodobnosťou príde s návrhom na reformu pravidiel, podľa ktorých sa v Únii určuje, aké krajina rieši žiadosti o azyl. Súčasné riešenie, kedy je to vždy štát, kde utečenec prvýkrát vstúpil na územie Únie, sa v migračnej kríze zjavne neosvedčilo. Napríklad Grécko v minulých mesiacoch svoju úlohu zvládalo len s veľkými problémami.

SITA

Európska komisia pred mesiacom predstavila dve predbežné varianty úpravy systému. V stredu sa zrejme prikloní k tej "miernejšej" z nich. Teda k zachovaniu pravidla o prvej krajine pri vstupe, ale s dodatkom o mechanizme distribúcie žiadateľov o azyl v prípade krízy, teda neúmerne vysokom počte žiadateľov prichádzajúcich do jednej členskej krajiny.

Kvóty každého štátu

Zdroje oboznámené so zámerom komisie uvádzajú, že každý štát by mal poznať svoju "kvótu", teda percentuálny podiel z celkového počtu žiadateľov o azyl v Únii. Teda počet, ktorý by štát bez problémov zvládol.

Číslo bude zrejme závisieť na výkone ekonomiky štátu a tiež počte obyvateľov.

SITA

Vo chvíli, kedy počty podaných žiadostí za určité obdobie - napríklad za tri mesiace - presiahnu 150 percent tohto podielu, majú byť žiadatelia nad tých 150 percent prerozdelení medzi ostatné krajiny podľa rovnakého percentuálneho kľúča, teda "povinné kvóty".

Ak komisia v stredu návrh predloží, neznamená to, že nové pravidlá začínajú platiť. O veci budú rokovať členské krajiny a europarlament. Odmietavý postoj majú viaceré krajiny, predovšetkým zo stredu a východu Únie.

Dohadovanie potrvá roky

Diplomati navyše pripomínajú, že súčasné platné dublinské pravidlá sa dohadovali niekoľko rokov. Prípadné zmeny tak podľa nich nepripadajú v úvahu skôr ako v roku 2018 či 2019.

Medzi ďalšie možné zmeny patrí aj nové povinnosť členského štátu preverovať prípustnosť podanej žiadosti o azyl. Tie by - pokiaľ to bude možné - mali vybavovať v zrýchlenom procese.

Ostrov Lesbos túži po turistoch. Plány im ale kazia utečenci. Cestovný ruch tak takmer skolaboval, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy