Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ostrov utečencov Lesbos túži po turistoch, cestovný ruch tam takmer skolaboval
Zdielať na

Ostrov utečencov Lesbos túži po turistoch, cestovný ruch tam takmer skolaboval

LESBOS, GRÉCKO / Ostrov utečencov, ako grécky Lesbos vlani začali nazývať médiá, opäť túži po turistoch. Cestovný ruch na Lesbose totiž pre migračnú krízu takmer skolaboval. Len počas roka 2015 tam z neďalekého Turecka priplávali desiatky tisícov migrantov.

Špeciálne vojenské plavidlá kotvia na ostrove Lesbos a v jeho blízkosti už niekoľko týždňov. Operácia Europolícia na ochranu hraníc s Tureckom začala fungovať. Nateraz z tureckých pláži, vzdialených od ostrova len 9 kilometrov, pašerácke člny s utečencami už neprichádzajú denno-denne.

V rybárskych dedinkách ostrova je pokoj. Rybári pletú siete. Domáci už prestali pripravovať vodu a potravu pre utečencov. Niet pre koho. Na gréckych ostrovoch a tiež na gréckom ostrove Lesbos sú denné teploty vyššie ako 25 stupňov.

Samotní Gréci tvrdia, že minulý rok mali o 80 percent menej turistov, ako obvykle. A to práve preto, že z Turecka do Grécka prichádzali utečenci v obrovských množstvách.

Letná sezóna

Šéf podnikateľov na ostrove je pred letnou sezónov plný očakávania. Pre opatrenia na zastavenie prílivu utečencov Lesbos nie je taký, ako minulý rok.

"Teraz máme ľudí veľmi dobre organizovaných. Sú v dvoch kempoch. Na ostrove nemáme problém s utečencami a turistov opäť veľmi srdečne očakávame," uviedol pre televíziu JOJ šéf združenia predajcov a obchodníkov Panagiotis Paparisvas.

Skala Skamnias je malá rybárska dedinka. Práve na jej pláže smerovali prevádzačské gumené člny s utečencami z tureckej strany. Anglický pár v dedine trávi už teraz slnečné dni. Fotografujú okolie a prírodu pre svoju novú knihu.

Krehká dohoda

"Keď belgickí turisti videli túto krásnu prírodu, jedna pani si sadla a rozplakala sa. Hovorila som jej neplačte, veď je to krásne. Toto je nádherné miesto, iné ako klasické veľké turistické destinácia," povedala anglická turistka na ostrove Lesbos Eileen Anderson.

Skalnaté pobrežie ostrova stále odkrýva príbehy utečencov. Zničené čierne gumené člny, záchranné vesty, rozhádzané detské oblečenie. Teraz ich čistia dobrovoľníci a používajú pritom paradoxne jeden pašerácky čln, z ktorého ešte nedávno zachránili desiatky utečencov.

Spolu s holandskou pobrežnou hliadkou, ktorá neustále monitoruje hladinu Egejského mora. Krehká dohoda Bruselu s Tureckom môže kedykoľvek stroskotať. A na Lesbos je to z Turecka naozaj len 9 kilometrov.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy