Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František navštívil Lesbos. Do Ríma s ním odcestovali tri sýrske rodiny
Zdielať na

Pápež František navštívil Lesbos. Do Ríma s ním odcestovali tri sýrske rodiny

ATÉNY / Pápež František v sobotu priletel na niekoľkohodinovú návštevu na grécky ostrov Lesbos. Spolu s konštantínopolským patriarchom Bartolomejom I. a arcibiskupom aténskym Hieronymom II. navštívili tábor migrantov.

"Je to odlišná cesta. Cesta poznamenaná smútkom," povedal pápež o dnešnej návšteve gréckeho ostrova."Uvidíme veľa ľudí, ktorí trpia, ktorí nevedia, kam majú ísť, a ktorí musia utekať. Navštívime tiež cintorín, ktorým je more. Toľko ľudí v ňom zomrelo... toto mám na srdci počas tejto cesty," dodal. 

Na letisku v Mytiléne pápeža privítal grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý ho počas jeho niekoľkohodinovej návštevy sprevádzať. Tsipras podľa agentúry AP pripomenul, že Grécko sa v súčasnosti stará o viac než 50 000 migrantov, o ktorých sa snaží aj napriek problémom čo najlepšie postarať.

Stretnutie s utečencami

Náboženskí predstavitelia sa v tábore Moria pozdravili s asi 250 utečencami a s ôsmimi z nich obedovali, aby si vypočuli ich životné osudy. Všetci traja cirkevní hodnostári tiež podpísali spoločnú deklaráciu.

Pápež František na palubu svojho leteckého špeciálu smerujúceho z gréckeho ostrova lesbos do Ríma vzal tri sýrske rodiny. Vatikán upresnil, že rodiny sú moslimské a že je tvorí celkovo 12 ľudí, z toho šesť je detí.

SITA

Agentúra AFP s odvolaním sa na Vatikán informovala, že dve rodiny pochádzajú z Damašku a tretia z východosýrskeho Dajr az-Zauru. Utečenci, ktorí cestovali s pápežom, sa pred nástupom do lietadla s hlavou katolíckej cirkvi krátko stretli na letištnej ploche.

Podporu migrantom prevezme Vatikán. Spočiatku sa ale o nich bude starať cirkevná komunita Sant Egidio.

Grécka vláda neskôr podľa agentúry AFP oznámila, že František si prepravu utečencov prial. Komentátori pápežovo gesto považujú za ukážku jeho súcitu s migrantmi a tiež ako kritiku politiky zatvárania európskych hraníc.

Graffiti na stene

V noci z piatka na sobotu neznámi vandali posprejovali stenu v metropole ostrova a v prístave, kde očakávajú Františka, nápismi o tom, aby pápež nekázal. Technické služby ráno graffiti odstránili.

Pozrite si prípravy na príchod pápeža Františka:

Na ostrove Lesbos je teraz asi 4 100 migrantov, väčšinu z nich čaká vyhostenie do Turecka na základe dohody, ktorú uzavrela Európska únia s Ankarou. V celom Grécku je vyše 53 000 utečencov.

Utečenci stále prichádzajú

Aj napriek posilneniu kontroly vonkajších hraníc a dohodu s Tureckom sa migráciu celkom zastaviť nepodarilo. V noci z piatka na sobotu agentúra Frontex zadržala pri Lesbose loď so 41 sýrskymi a irackými utečencami, ktorí sa z Turecka pokúšali dostať do Únie.

Pápež František navštívil utečencov:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy