Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Migranti nechcú odísť do nových táborov. Sú v lese a plné hadov, hovoria
Zdielať na

Migranti nechcú odísť do nových táborov. Sú v lese a plné hadov, hovoria

PIREUS / Grécke úrady odvážajú utečencov a migrantov z ilegálneho stanového tábora v Pireuse. Plnia tak svoj plán previezť do nových štátnych táborov tisícky ľudí. Mnohí chcú naďalej zostať v prístave, hoci životné podmienky sú tam zlé. Tvrdia, že nové tábory sú v lesoch, ďaleko od mesta a plné hadov. Situáciu na mieste sleduje reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Takmer šesťtisíc ľudí si pred niekoľkými mesiacmi v gréckom Pireuse rozložilo svoje stany.

Úrady ich od nového roku plánovali previezť do táborov v okolí Atén. Tie sú už od leta plné. 

Teraz pre migrantov a utečencov pripravili len pár kilometrov od mesta nový tábor s kapacitou takmer štyritisíc osôb. Práve tam úrady cudzincov odvážajú.

Nie všetci chcú odísť. V lodných dokoch v prístave Pireus je stále v stanoch viac ako 700 ľudí. Rozložení sú na dvoch miestach. Do nových gréckych táborov nechcú odísť preto, lebo neveria informáciám, že v nových táboroch dostanú jedlo a bude o nich postarané, ako im to teraz momentálne zabezpečujú humanitárni pracovníci.

Chcú zostať

Každý deň ráno si pracovníci gréckeho Červeného kríža rozložia svoje plastové stoly a ľuďom rozdávajú vodu, balený chlieb a konzervy. Takto ich pripravovali na príchod autobusov, ktorými tých, ktorí chcú, prevezú do nového tábora.

"Situácia sa trochu zmenila. Počas posledného víkendu odišlo do tábora Skaramaga 700 až 800 ľudí. Ostatní chcú ostať tu a my im vysvetľujeme, že toto pre nich nie je vhodné miesto," hovorí Matina Nakopotulu z gréckeho Červeného kríža.

V prístave pracuje už mesiace. Tvrdí, že obavy z nového tábora sú len klebetami od ľudí, ktorí tam odišli pred pár dňami, vrátili sa späť a teraz hovoria tým, čo ostali, nesprávne informácie.

"Ľuďom neustále hovoríme, že to nie je pravda, že tábor  je lepší ako prístav, že tam budú mať všetko, no oni nám neveria," potvrdzuje.

Strach o život

V prístave chce naďalej zostať aj s rodinou Sóma, 40-ročná matka troch detí. Spolu s manželom prišli z Afganistanu, ako takmer všetci, ktorí ešte ostali v prístave Pireus.

"Chcem ísť do bezpečnej krajiny, ktorá je ďaleko od pobrežia, ďaleko od Ázie, aby nás nik nenašiel. Ľudia, ktorí nám v Afganistane ubližujú, tvrdia, ž tých, čo utiekli, budú hľadať aj v Grécku. Mám strach už zo všetkého,"
priznáva Sóma.

Hovorí, že do tábora by išla, ak by nebol príliš ďaleko od mesta. V lese, izolovaný od bežného života byť nechcú. Radšej ostanú tu.

"Vláda povedala, že tento týždeň odtiaľto musia odísť. Nevieme, aký majú plán, keď ľudia z prístavu neodídu," vysvetľuje Matina.

Pozrite si reportáž priamo z Pireusu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy