Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dnešní migranti sú zajtrajší džihádisti, varujú Gréci
Zdielať na

Dnešní migranti sú zajtrajší džihádisti, varujú Gréci

ATÉNY / Narastajúca frustrácia a hnev migrantov, ktorí v Grécku čakajú v provizórnych utečeneckých táboroch na akúkoľvek možnosť vycestovať do Európy, môže viesť k radikalizácii a k tomu, že sa stanú ľahkou korisťou pre islamistov. Vyhlásil to námestník gréckeho ministra vnútra Nikos Toskas, Polícia podľa neho musí postupovať pri presune utečencov a riešení ich protestov veľmi rozumne.

Toskas vyzval na rozvážnejšie konanie bezpečnostných zložiek len deň potom, ako sa niekoľko stoviek migrantov z gréckeho tábora Idomeni pokúsilo násilím dostať cez macedónske hranice.

Macedónska polícia proti nim použila slzotvorný plyn a podľa gréckej vlády aj gumové projektily a zábleskové granáty.

Asi tristo utečencov utrpelo zranenia, zranilo sa aj 23 macedónskych policajtov.

Ľahká korisť

"To, čo vidíme dnes, sú zajtrajší džihádisti," vyhlásil Toskas. Frustrácia utečencov podľa neho prispieva k tomu, že sa potom môžu stať ľahkým cieľom radikálov, ktorí medzi nimi hľadajú spolubojovníkov.

Grécke úrady sa pokúšajú presvedčiť migrantov, aby opustili provizórne tábory v Idomeni a v prístave Pireus a presunuli sa do ubytovní pre utečencov zriadených po celej krajine. Zatiaľ sa im to veľmi nedarí a migranti odmietajú svoje dočasné domovy dobrovoľne opustiť. V Idomeni je ich stále okolo 11 tisíc a šéf regiónu Christos Gudenudis nalieha na to, aby ľudia z tábora odišli do konca tohto mesiaca. "Situácia tam teraz balansuje na ostrie noža," povedal.

Situácia v tábore v Idomeni sa vyostrila. Medzi migrantmi a policajti vypukli potýčky. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy