Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Utečenecký tábor Idomeni evakuujú, migrantov vozia do centier
Zdielať na

Utečenecký tábor Idomeni evakuujú, migrantov vozia do centier

IDOMENI / Evakuácia utečeneckého táboriska Idomeni na grécko-macedónskej hranici zahájili grécke úrady prevozom asi 400 migrantov do oficiálnych prisťahovaleckých centier. Uviedla to miestna polícia.

Utečenci odišli v piatok dobrovoľne ôsmimi autobusmi. Dnes pre obyvateľov provizórneho tábora pristavili desať autobusov.

Neznesiteľné podmienky

S odchodom z tábora súhlasia hlavne rodiny s deťmi, pre ktoré sú zlé hygienické aj ďalšie podmienky už neznesiteľné. Tisíce migrantov sa tiesni v tábore od začiatku marca, kedy Macedónsko uzavrelo svoje hranice s Gréckom. V sobotu ráno tam podľa úradov bolo ešte 11 603 ľudí.

Gréci sa spoliehajú na dobrovoľné opustenie tábora ešte v nedeľu. "Od pondelka evakuačné úsilie zosilní," varoval hovorca gréckych prisťahovaleckých služieb. Upresnil, že v imigračných centrách bude do týždňa k dispozícii celkom 30 tisíc miest.

Znížil sa príliv utečencov

Evakuácia Idomeni prebieha v dobe, kedy sa od nedávno podpísanej dohody medzi EÚ a Tureckom znížil príliv utečencov z Turecka. V stredu nezaznamenali dokonca žiadnych nových migrantov. Vo štvrtok ich na grécke ostrovy priplávalo 161 a v piatok 78 uviedli grécke úrady.

Grécko na základe dohody môže od 20. marca vracať do Turecka všetky osoby, ktoré na ostrovy prídu bez povolenia. S výnimkou zvláštnych prípadov, napríklad Kurdov prenasledovaných Turkami.

V tábore Idomeni nakrúcal reportér Rasťo Striško, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy