Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako bude fungovať systém príjmania utečencov v Európe?
Zdielať na

Ako bude fungovať systém príjmania utečencov v Európe?

BRUSEL / Lídri Európskej únie na piatkovom summite uzavreli dohodu s Tureckom o príjmaní a vrátení migrantov, ktorá by mala začať fungovať už v nedeľu. Na základe analýz európskych médií prinášame informácie o tom, ako by mal mechanizmus vracania utečencov z gréckych ostrovov do Turecka vyzerať a ako bude v praxi táto procedúra prebiehať.

Časový plán

Všetci noví neregulárni migranti, ktorí počnúc 20. marcom priplávajú z Turecka na grécke ostrovy, budú vrátení späť do Turecka. Reálne sa ale prvé presuny utečencov z Grécka do Turecka uskutočnia až po dokončení všetkých úradných procedúr, ktoré zaberú najmenej dva týždne. Kancelárka Angela Merkelovej odhadla, že prví vysídlenci budú prevezení na tureckú pôdu približne 4. apríla.

Právny rámec

Vrátenie migrantov musí prebiehať plne v súlade s normami EÚ a medzinárodným právom, ktoré vylučuje akékoľvek kolektívne vyhosťovanie. Každý jednotlivý utečenec preto bude musieť byť registrovaný, a ak požiada o azyl, bude jeho žiadosť spracovaná. Migranti, ktorí nepožiadajú o azyl, alebo ktorých žiadosť bola uznaná za neodôvodnenú alebo neprípustnú, budú vrátení do Turecka.

Mnohí činitelia už spomenuli, že sýrske občianstvo nebude automaticky dôvodom na udelenie azylu, žiadosti jednotlivých Sýrčanov sa budú posudzovať individuálne a bude sa prihliadať napríklad k tomu, či pochádzajú z miest, kde sa bojuje.

Dobrovoľné prijímanie utečencov

Za každého sýrskeho utečenca vráteného do Turecka z gréckych ostrovov bude iný Sýrčan premiestnený z Turecka do EÚ, a to pokiaľ možno v ten istý deň. Prednosť dostanú tí migranti, ktorí predtým nevstúpili alebo sa nepokúsili vstúpiť do EÚ neregulárnym spôsobom.

Únia sa chystá pre presídľovanie migrantov využiť vlani schválenej kvóty a ďalšie dobrovoľné záväzky, ktoré však celkom hovoria o relokáciu iba 72 000 osôb. Z toho 54 000 migrantov by mali členské krajiny EÚ prijať na dobrovoľnej báze.

Magazín Der Spiegel poznamenáva, že dobrovoľná relokácie v rámci EÚ doteraz príliš nefungovala a ďalšiemu zvyšovaniu povinných kvót sa mnohé krajiny bránia. Medzi nimi je aj Slovensko a Česko.

Ak by prúd utečencov z Turecka do Grécka pokračoval v doterajšej intenzite, vyčerpalo by sa 72 000 miest pre relokáciu sýrskych utečencov z Turecka už približne za jeden mesiac. Od začiatku tohto roka do polovice marca totiž z Turecka do Grécka dorazilo takmer 150 000 ľudí.

Personálne otázky

Administratíva spojená so vybavovaním úradných náležitostí všetkých prichádzajúcich migrantov bude veľmi rozsiahla, a štáty EÚ preto chcú Grécku pomôcť s jej zabezpečením. Členské krajiny únie pomôžu Grécku zložiť "operatívne zložku", v ktorej bude až 4 000 ľudí - okrem iného pohraničníkov, sudcov, azylových úradníkov, sociálnych pracovníkov a tlmočníkov.

Financie

Podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera budú procedúry v spojení s vracaním migrantov stať počas nasledujúceho pol roka až 300 miliónov eur.

Pozrite si reportáž Rasťa Striška a kolegu Tomáša Szaba o neľudských podmienkach v utečeneckom tábore Idomeni na hranici Grécka s Macedónskom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy