Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deti, starci aj invalidi prežívajú bosí v blate a daždi. Čakajú na zázrak
Zdielať na

Deti, starci aj invalidi prežívajú bosí v blate a daždi. Čakajú na zázrak

IDOMENI / Ľudí v utečeneckom tábore v Idomeni na gréckej hranici už niekoľko dní máčajú ranné dažde. V kritických podmienkach tam žije viac ako desaťtisíc ľudí, vrátane malých detí či invalidov. Situáciu na mieste sleduje reportér TV JOJ Rasťo Striško.

V stanovom meste na gréckej hranici žijú tisíce ľudí. Ležia v blate a v kalužiach špinavej vody, kde spodky stanov už dávno stratili ochranu pred premočením.

Životné podmienky v ilegálnom tábore sú katastrofálne. Utečenci zo Sýrie a Iraku už od konca minulého roka vedia, že na vytúžený azyl môžu zabudnúť.

Stále ale odmietajú skutočnosť, že macedónska hranica pre nich otvorená už nebude.

Len prežívajú

V Idomeni bolo ešte začiatkom marca viac ako 12 tisíc ľudí. Dnes sa niektorí cudzinci snažia ilegálnou cestou dostať do Macedónska.

Stále tu prežíva viac ako 10 tisíc ľudí, ktorých základnými problémami sú potrava, oblečenie a pre malé deti teplé topánky.

Dobrovoľníci a charita stále prinášajú sendviče. Kto potrebuje, môže si do pripravených kontajnerov nazbierať drevo na kúrenie. Napriek tomu je veľa ľudí, ktorí nemajú teplé oblečenie ani obuv, niektorí sú takmer bosí.

Na vozíkoch

V jednom z premočených stanov žijú už takmer mesiac dvaja muži s ťažkým telesným postihnutím - Hassan a Radvan. Spoznali sa na ceste do Európy. Nie sú bratia, ani známi. Obaja sú bez dolných končatín. Hassan je z Iraku a Radvan zo Sýrie.

Tvrdia, že sa už raz do Macedónska dostali, začiatkom roka, spolu s ďalšími asi 300 utečencami. Macedónska vojenská polícia ich ale zadržala a vrátila späť Grékom. Odvtedy sú na hranici, na ktorej chcú čakať, lebo dúfajú, že raz bude opäť otvorená.

"Veď my utekáme pred vojnou. Mojich dvoch bratov podrezali zabijaci z Daeš," hovorí Hassan.

Invalidi cestujú so svojimi rodinami na vozíkoch, z ktorých je už jeden zničený. Ten Radvanov, hoci je celý špinavý od blata, ešte slúži. Sám Hassan sa chce dostať tam, kde si myslí, že ho ako utečenca a invalida príjmu.

Nie sú jediní ťažko telesne postihnutí ľudia žijúci v stanovom meste na gréckej hranici. Stretnete tu rodičov, ktorí tlačia svoje nevládne deti alebo starších ľudí, ktorí bez vozíka nedokážu prejsť ani meter.

Chcú ho zničiť

Grécke úrady predpokladajú, že stanové mesto zlikvidujú do polovice apríla a ľudí premiestnia do novozriadených registračných táborov. Len pár kilometrov od tohto špinavého tábora však žijú pod holým nebom ďalšie tisíce utečencov.

Pozrite si reportáž priamo z Idomeni:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy