Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ahmed pricestoval do Európy s falošným pasom, Libanončan vlastní sýrsky doklad
Zdielať na

Ahmed pricestoval do Európy s falošným pasom, Libanončan vlastní sýrsky doklad

ŠID / Reportér Rasťo Striško sa v Srbsku stretol s utečencom, ktorý mal pri sebe sýrsky cestovný pas. Pravdepodobne to bol ale falošný doklad. Podľa zistení televízie JOJ ide o občana Libanonu, ktorý cestuje pod inou identitou.

Muž bude mať podľa cestovných dokladom, ktoré má pri sebe, o dvanásť dní 16 rokov. To, že jeho sýrsky cestovný pas je falošný, tvrdil Sýrčan Mohamad, ktorý sa s reportérom Rasťom Striškom stretol tesne pred jeho odchodom zo Srbska na chorvátsku hranicu.

"Ten človek je z Libanonu. Som si istý. Nepovedal som to nikomu, ale hovoril som s ním a povedal som mu, že som ho videl v Libanone a viem, že je z Aleppa," prezradil Mohamad.

Kúpená identita

Podľa utečenca má jeden z migrantov cestovný pas, ktorý kúpil v Turecku od miestnych kšeftárov za 500 dolárov. S týmto dokladom prešiel bez problémov grécke, macedónske i srbské hranice. V Srbsku už dostali v registračnom kempe utečenci registračné doklady.

"On má úplne nový pas. Je to fejk, som si istý. Ja mám starý pas, od roku 2013, Nie je možné, aby mne teraz vydali nový pas, lebo ja musím v Sýrii narukovať do armády," vysvetľuje Mohamad.

Z Libanonu i Sýrie

Ahmed, muž s falošným dokladom, na otázku reportéra Rasťa Striška, odkiaľ pochádza, spontánne odpovedá, že z Libanonu. Až po chvíli sa zarazí a opraví svoju odpoveď. "Zo Sýrie," tvrdí.

Ahmed svoje tvrdenie o pôvode dokladá cestovným pasom. Ten je úplne nový. Píše sa v ňom, že jeho otec sa volá Mahmud a matka Džamila. Podľa údajov z pasu sa mal narodiť v roku 1999.

Ahmed je z Libanonu, no do Európy sa dostal so sýrskym pasom, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy