Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Utečenci sú šancou do budúcna, odkazuje Angela Merkel
Zdielať na

Utečenci sú šancou do budúcna, odkazuje Angela Merkel

BERLÍN / Napriek mnohým problémom predstavuje príchod státisícov utečencov pre Nemecko predovšetkým príležitosti do budúcna. V novoročnom prejave, ktorého znenie nemecké médiá zverejnili s predstihom, to dnes povie nemecká kancelárka Angela Merkel. Nemcov tiež vyzve k súdržnosti. Nemecko podľa nej výzvy spojené nielen s utečeneckou vlnou zvládne, pretože je to silná krajina.

Angela Merkel v príhovore prizná, že integrácia toľkých ľudí bude stáť "čas, sily i peniaze". "Pokiaľ to ale vezmeme za správny koniec, je dnešnou veľkou úlohou prisťahovalectvo a integrácia toľkých ľudí šancou do budúcna," píše sa v texte prejavu, ktorý bude dnes o 19:15 hod. prenášať verejnoprávna televízia ZDF.

Treba sa síce poučiť z chýb minulosti, ale úspešné prisťahovalectvo podľa kancelárky krajiny vždy obohatilo - hospodársky i spoločensky.

Výzva k súdržnosti

Tvárou v tvár silnejúcim xenofóbnym a rasistickým náladám v spoločnosti kancelárka vo zverejnenom texte prejavu vyzvala obyvateľov Nemecka, aby sa nenechali rozdeliť.

"Je dôležité, aby sme nepočúvali tých, ktorí si s chladom či dokonca nenávisťou v srdci chcú uzurpovať nemectvo len pre seba a ostatných z neho chcú vylúčiť," dodala.

Anglické a arabské titulky

Stanica ZDF tento rok k novoročnému prejavu kancelárky Angely Merkel prvýkrát ponúkne tiež anglické a arabské titulky. Príhovor predsedníčky nemeckej vlády si s nimi bude možné prehrať ihneď po odvysielaní štvrťhodinového posolstva na internetovej stránke verejnoprávnej televízie.

"Pomocou arabských a anglických titulkov sa chce ZDF dostať k čo najväčšiemu počtu utečencov," uviedla stanica. Anglické a arabské titulky už bežali počas vianočného príhovoru prezidenta Joachima Gaucka.

Nemecko je jedným z hlavných cieľových štátov, kam migranti počas súčasnej krízy smerujú. Tento rok ich do krajiny podľa oficiálnych údajov prišlo už viac ako milión.

Angela Merkel sa stala osobnosťou roka časopisu Time, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy