Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dramatická záchrana migrantov. Topili sa muži, ženy i deti
Zdielať na

Dramatická záchrana migrantov. Topili sa muži, ženy i deti

RÍM/ATÉNY / Loď Bourbon Argos organizácie Lekári bez hraníc pohybujúca sa v Stredozemnom mori medzi Líbyou a Sicíliou, v sobotu zachránila ďalších 129 migrantov, vrátane 15 žien a troch detí. Organizácia o tom informovala na svojom twittrovskom účte. Utečenci aj naďalej prichádzajú na grécke ostrovy Lesbos, Chios a Samos.

Z gréckych ostrovov v Egejskom mori utečenci smerujú do gréckeho vnútrozemia. Len v piatok ich do aténskeho prístavu v Pireu priplávalo ďalších 1 700. Väčšina mieri do bohatších krajín Európskej únie, najmä do Nemecka a Švédska. 

Z grécka tak putujú ďalej na Balkán do Macedónska a Srbska. Najprv migračná vlna smerovala hlavne zo Srbska do Maďarska. Potom, čo Budapešť hranice so Srbskom v polovici septembra plotom prakticky uzavrela, sa prúd migrantov obrátil do Chorvátska. Keď Maďarsko uzavrelo aj zelenú hranicu s Chorvátskom, utečenci zamierili do Slovinska.

Tisíce ľudí na ceste

Od polnoci do piatkových neskorých hodín vstúpilo do Chorvátska 3 339 migrantov, informoval v sobotu chorvátsky denník Jutajnji List. Od začiatku migračnej krízy prešlo krajinou celkom 536 077 utečencov. A ako chorvátsky denník poznamenal, očakáva sa, že sa prúd migrantov v nasledujúcich dňoch nezastaví.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov tento rok do Talianska priplávalo asi 150 000 migrantov a asi 820 000 sa dostalo cez more do Grécka. Približne 3 700 osôb pri tejto ceste podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu zahynulo.

Utečenci sa presúvajú takzvanou balkánskou trasou, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy