Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o Sýrii, má zaistiť mier
Zdielať na

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o Sýrii, má zaistiť mier

Zdroj: Daily Mail/Reuters

NEW YORK / Bezpečnostná rada OSN v piatok v New Yorku schválila rezolúciu, ktorá má podporiť mierový proces v Sýrii. Pre rezolúciu sa vyslovili všetci členovia. Nehovorí sa v nej však o budúcej úlohe prezidenta Asada.

Súčasťou uznesenia je rozhodnutie o zastavení paľby a začatie rozhovorov medzi vládou v Damasku a opozíciou. Nespomína sa však o najspornejsim bode, budúcej úlohe sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Text obsahuje všetky prvky plánu vypracovaného hlavnými veľmocami na zasadnutiach v októbri a novembri vo Viedni.

Podľa rezolúcie, ktorá bola prijatá na summite 17 ministrov zahraničných vecí v New Yorku, by rokovania medzi vládou a opozíciou o ukončení vojny trvajúcej štyri a pol roka mala začať na začiatku januára. Do šiestich mesiacov od začiatku rokovaní má byť vytvorená dôveryhodná prechodná vláda a do 18 mesiacov by sa mali uskutočniť slobodné voľby pod dohľadom OSN.

Prímerie

Návrh rezolúcie tiež požaduje, aby "všetky strany okamžite ukončili útoky proti civilistom a civilným objektom". Konštatuje však, že zastavenie paľby sa netýka útočných alebo obranných akcií proti skupinám považovaným za teroristické organizácie. To znamená, že prímerie sa zrejme nedotýka leteckých náletov Ruska, Francúzska a koalície vedenej USA, upozornila agentúra AP.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry povedal, že v otázke osudu sýrskeho prezidenta Bašára Asada pretrvávajú "významné rozdiely", citovala ho agentúra Reuters. Podľa agentúry AP rokovali ministri o texte rezolúcie vyše päť hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy