Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenka a Sýrčan, ktorí podľa polície falšovali pasy, do väzby nepôjdu
Zdielať na

Slovenka a Sýrčan, ktorí podľa polície falšovali pasy, do väzby nepôjdu

PREŠOV / Slovenka so Sýrčanom, ktorí podľa polície falšovali pasy a pomáhali ľuďom zo Sýrie dostať sa nelegálne na Slovensko, do väzby nepôjdu. V utorok o tom rozhodol Krajský súd v Prešove.

Manželia Veronika a Abdul sa v utorok postavili pred senát Krajského súdu v Prešove.

"Nie sme vinní. Nie, necítime sa, nie sme vinní,"
tvrdí Veronika.

Sýrske pasy

Manželov polícia podozrieva z falšovania sýrskych pasov, ktoré u nich našli pri augustovej domovej prehliadke.

Polícia ale Veroniku a Abdula zadržala až po štyroch mesiacoch.

"Od doby vykonania domovej prehliadky po zadržanie podozrivých osôb boli vykonané preklady zaistených listín, znalec skúmal aj zaistené počítače a mobilný telefón," vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Balogová.

Nelegálny biznis

Manželia skončili v policajnej cele len niekoľko dní potom, ako Abdulovi skončila platnosť povolenia na pobyt na Slovensku.

"Osoby sme zadržali okamžite po zabezpečení dôkazov, a to, že uplynula doba platnosti pobytu je len zhoda okolností," infromovala Balogová.

Okresný súd v Humennom Veroniku a Abdula do väzby neposlal s čím sa  prokurátor nestotožnil a podal sťažnosť. Podľa neho sú manželia hlavnými organizátormi v biznise nelegálneho vybavovania víz.

"Z komunikácie, ktorá bola zachytená policajnými orgánmi bezpochyby vyplýva, že k príprave prevádzačstva daných osôb malo dochádzať za výrazne vysoké finančné sumy,"
vysvetlil prokurátor.

Bez peňazí

"Nemáme žiadne peniaze, máme dlhy, máme pôžičky," sťažovala sa Veronika.

Pasy síce u seba doma mali od roku 2012, no iba preto, že ich nevedeli doručiť späť ich majiteľom pre vojnový konflikt v Sýrii. Podľa vlastných slov ani nevedia, či sú majitelia pasov ešte nažive. Pasy mali patriť ich susedom, kamarátom a príbuzným.

"Keď sme utekali zo Sýrie nemali sme šancu, dostať sa k nim a vrátiť im tie pasy," vysvetľuje Veronika.

Súd rozhodol

Po viac ako dvoch hodinách v utorok Krajský súd v Prešove napokon rozhodol, že rodičia štyroch malých detí do väzby nepôjdu.

"Krajský súd v Prešove zamietol sťažnosť prokurátora. Rozhodnutie je právoplatné," potvrdil hovorca krajsnkého súdu v Prešove Michal Drimák.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy