Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Británia zaútočila na pozície Islamského štátu v Sýrii, útoky schválil parlament
Zdielať na

Británia zaútočila na pozície Islamského štátu v Sýrii, útoky schválil parlament

LONDÝN/DAMASK / Veľká Británia zaútočila na pozície Islamského štátu v Sýrii. Ministerstvo obrany potvrdilo, že lietadlá RAF zaútočili. Briti doteraz zasahovali len proti radikálom v Iraku.

Briti zaútočili len krátkom potom, čo parlament v stredu večer odsúhlasil leteclé útoky.

Schválené parlamentom

Štyri bojové lietadlá typu Tornado vzlietli z britskej základne Akrotiri na Cypre krátko po hlasovaní. Hovorca ministerstva obrany agentúre AP potvrdil, že zaútočili v Sýrii. Podrobnosti o cieľoch týchto útokov zverejnia až počas dňa. Lietadlá sa po náletoch vrátili v poriadku na základňu.

Pre rozšírenie náletov hlasovalo v stredu neskoro večer 397 poslancov, proti bolo 223. Pre schválenie bola nutná väčšina aspoň 174 hlasov. Hlasovaniu v Dolnej snemovni predchádzala viac než desaťhodinová rozprava.

"Myslím si, že Snemovňa urobila správne rozhodnutie, aby zaistila, že bude Británia v bezpečí," uviedol následne na Twitteri britský premiér David Cameron.

Hlasovanie parlamentu sprevádzala demonštrácia:

SITA

Obama výsledok uvítal

Výsledok hlasovania uvítal aj americký prezident Barack Obama. "Od začatia ofenzívy proti IS bolo Spojené kráľovstvo v boji proti IS jedným z najcennejších partnerov," uviedol šéf Bieleho domu prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra Reuters.

"Tešíme sa na to, keď budú britské sily lietať s koaličnými ponad Sýriu. Budeme pracovať na tom, aby sme ich do vzdušného koaličného riadenia integrovali tak rýchlo, ako to bude možné," dodal. 

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy