Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mnohé migrantky končia v rukách otrokárov, nútia ich k prostitúcii
Zdielať na

Mnohé migrantky končia v rukách otrokárov, nútia ich k prostitúcii

EURÓPA / Migranti utekajúci pred zlou situáciou vo svojej krajine nemajú ani v Európe pokoj. V Holandsku stovky ľudí protestovali proti ich umiestneniu v novom záchytnom centre. V Taliansku zase mnoho žien a detí končí v rukách obchodníkov s ľuďmi a sú nútené k prostitúcii.

Utečencov v našom meste nechceme - skandoval asi dvojtisícový dav v holandskom meste Geldermalsen. Pokojné protesty sa vo chvíli zmenili na násilnosti. Demonštranti strhávali ploty, hádzali na policajtov pivné fľaše a delobuchy.

Skandovali pritom heslá proti umiestneniu migrantov v ich meste. Policajti museli do davu vypáliť varovné výstrely. Hlas ľudu nakoniec miestne úrady vypočuli a práce na novom ayzlantskom centre pozastavili.

Obchodovanie s ľuďmi

Keď sa už migranti do Európy dostanú, často sa stávajú obeťou obchodovania s ľuďmi. Potvrdzuje to situácia na Sicílii, kde sú do prostitúcie nútené dievčatá z Nigérie a Líbie. Pred policajtmi sa sporo odeté ženy snažia schovať v poli.

"Nejde len o migrantov, ktorí sami odídu do zahraničia. Niektoré ženy si pašeráci cielene vyberú a kúpia, ešte kým sú v rodnej krajine. Obete sa boja obrátiť na políciu. Vyhrážajú sa im totiž, že ublížia ich rodine,“ tvrdí policajný šéf Antonio Ciavola.

Ušla po 3 mesiacoch

Nájdu sa aj hrdinky, ktorým sa podarí ujsť z rúk násilníkov. Dvadaťjedenročnú ženu z Iraku tri mesiace väznili a znásilňovali členovia Islamského štátu. Uniesli ju spolu s ostatnými ženami a deťmi do bašty radikálov v Mosule. Nadia sa nakoniec stala sexuálnou otrokyňou jedného strážnika.

"Ubližoval mi každý deň. Nútil ma nosiť necudné štaty, týral mal. Chcela som utiecť, no chytil ma a zbil. Potom ma strčil do miestnosti s ďalšími strážcami, ktorí ma znásilnili. Tri mesiace po únose sa mi podarilo nakoniec ujsť. Teraz žijem v Nemecku,“ opisuje Nadia.

Za všetko môže IS

O svojej šokujúcej minulosti hovorila pred bezpečnostnou radou OSN. A mala na nich len jednu prosbu. "Zničte Islamský štát, on môže všetko utrpenie.“

Za svoju odvahu a emotívne svedectvo si utečenkyňa z Iraku vyslúžila od členov rady niekoľkominútový potlesk.

Takmer jeden milión migrantov a utečencov prišlo v roku 2015 cez Stredozemné more do Európy. Vyplýva to zo štatistík humanitárnych organizácií, o ktorých informovala agentúra DPA.

Milión ľudí

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov napočítal do polovice decembra 954 481 týchto osôb, podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu ich bolo 924 127, ďalších 65 000 ľudí si zvolilo cestu po súši.

Viac ako 80 percent utečencov pokračovalo ďalej cez Grécko a takzvaných balkánskou trasou - cesta zo severnej Afriky do Talianska sa dostala na vedľajšiu koľaj.

Pozrite si reportáž Silvie Šimovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy