Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Marine Le Pen vyšetrujú pre šírenie brutálnych fotiek Islamského štátu
Zdielať na

Marine Le Pen vyšetrujú pre šírenie brutálnych fotiek Islamského štátu

PARÍŽ / Šéfku francúzskeho krajne pravicového Národného frontu Marine Le Pen vyšetruje polícia. Nariadila to miestna justícia potom, čo politička šírila na Twitteri drsné fotografie odrezávania hláv a iného krutého násilia páchaného radikálnou organizáciou Islamský štát.

"Tieto fotografie patria k propagande Islamského štátu a preto sú podlosťou, ohavnosťou a skutočnou urážkou všetkých obetí terorizmu," vysvetlil postup prokuratúry a polície minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Vlna kritiky

Konanie Le Pen predtým odsúdil aj premiér Manuel Valls. Obvinil ju, že šírením fotografií o zverstvách IS podnecuje vášne vo verejnej diskusii vo Francúzsku, kde žije šesť miliónov moslimov a kde sa proti nim stupňuje násilie.

Podľa neho ide o morálnu chybu političky a jej neúctu k obetiam džihádistov.

Brutálne zábery

Medzi zverejnenými fotografiami bol aj záber na telo amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorému v auguste 2014 džihádisti odrezali hlavu.

Rodičia novinára vyhlásili, že sú šokovaní tým, že Le Pen využíva tragédiu ich syna na politické účely.

Prirovnanie k islamistom

Le Pen, ktorej protiimigrantský FN sa stal jednou z troch najsilneších strán v krajine, ale kritiku odmieta. "Minister Cazeneuve mi príde nasadiť putá? Ako obyčajne sa skôr odsudzujú tí, ktorí to odsudzujú, ako tí, ktorí to páchajú," vyhlásil Le Pen. 

Aféra začala v stredu, keď Le Pen pobúrilo tvrdenie jedného novinára, ktorý podľa nej prirovnal FN k Islamského štátu.

Politička zareagovala tak, že na Twitteri začala zverejňovať brutálne zábery o krutosti IS. "IS, to je toto," napísala k fotografiám.

Nacionalisti Marine Le-Pen v nedávnych regionálnych voľbách prehrali, vyhrali Sarkozyho republikáni:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy