Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vo francúzskych voľbách podľa odhadov vedú nacionalisti
Zdielať na

Vo francúzskych voľbách podľa odhadov vedú nacionalisti

PARÍŽ / Po prvom kole regionálnych volieb vo Francúzsku vedie podľa prvých odhadov výsledkov nacionalistická Národný front, ktorá si zabezpečila 30,6 percenta hlasov.

Na druhom mieste je konzervatívna strana Republikáni exprezidenta Nicolasa Sarkozyho (27 percent). Až ako tretí sa javí vládni socialisti prezidenta Françoisa Hollanda (22,7 percenta), vyplýva podľa agentúry Reuters z prieskumu spoločnosti IFOP-Fiducial pred volebnými miestnosťami.

Šéfka Národného frontu Marine Le Pen a jej neter Marion Maréchal Le Pen podľa odhadov získali vo svojich regiónoch dokonca viac než 40 percent hlasov. Marine Le Penová si robí nádeje na veľmi dobrý výsledok aj v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2017.

Zmena imidžu

Marine Le Pen po zverejnení odhadov hovorila o "úžasnom výsledku", ktorý potvrdil, že Národný front je "prvou stranou Francúzska". Sarkozy v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční budúcu nedeľu, vylúčil akékoľvek "taktické aliancie" s Hollandeovými socialistami. V uplynulých rokoch pritom stredopravá opozícia s vládnymi socialistami spolupracovala v snahe zabrániť Národnej fronte v získaní moci. Francúzske regióny majú významné slovo v miestnej doprave, vzdelávanie a hospodárskom rozvoji, upozorňuje server BBC.

Národný front ťaží z úspešnej zmeny imidžu z krajne pravicovej a rasistické formácie na nacionalisticko-vlasteneckú a protieurópsku stranu. Krátko pred terajším hlasovaním jej boli vetrom do plachiet útoky džihádistov v Paríži, pretože Národný front dlhodobo ako jediná označuje islamskej prisťahovalcov za zdroj násilností v krajine a odmieta ďalšie migrantmi. "Po útokoch (teroristov v Paríži) zo 13. novembra vidíme jasný nárast podpory Národného frontu," uviedol analytik firmy IFOP Jerome Fourquet.

Nezamestnanosť

Le Pen tiež nahráva sklamanie mnohých voličov tradičné ľavice a pravice a ich očakávaná menšie účasť. Francúzi v prieskumoch ocenili reakcii socialistického prezidenta Hollanda na bezpečnostné výzvy po nedávnych atentátoch, ale odsudzujú ľavicovú vládu za to, že nie je s to zastaviť zvyšovanie nezamestnanosti. Minulý týždeň kabinet pripustil, že mesačný nárast počtu ľudí bez práce bol v októbri najvyšší od roku 2013. Miera nezamestnanosti sa priblížila k 11 percentám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy