Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Strojca parížskych útokov Abdeslam lákal na spoluprácu utečencov v Budapešti
Zdielať na

Strojca parížskych útokov Abdeslam lákal na spoluprácu utečencov v Budapešti

BRUSEL / Belgická a francúzska polícia pátra po dvoch ďalších podozrivých z teroristického útoku v Paríži. Podľa belgických úradov ide o dvoch mužov, ktorí sa septembri preukázali falošnými dokladmi na maďarsko-rakúskych hraniciach. Išli vtedy v aute spoločne so Salahom Abdeslamom, ktorý je na úteku.

Podľa vyšetrovateľov Salah Abdeslam cestoval do Maďarska tento roku v septembru dvakrát. Auto Mercedes kontrolovali colníci 9. septembra na hranici s Rakúskom, s Abdeslamom vtedy boli vo voze dvaja muži s belgickými dokladmi.

Falošné doklady

Išlo o falošné dokumenty na meno Samir Bouzid a Soufiane Kayal. Tieto dokumenty boli použité v súvislosti s útokmi v Paríži aj pri iných príležitostiach.

Doklady na meno Soufiane Kayl využili pri prenájme domu v belgickom meste Auvelais, kde polícia urobila raziu koncom novembra. Mala podozrenie, že v dome zostavovali nálože použité v Paríži.

Doklady na meno Samir Bouzid zase krátko po útokoch niekto použil v jednej z bruselských pobočiek Western Union, keď vložil 750 eur na účet Hasne Aitboulahcen. Išlo o sesternicu údajného strojcu parížskych atentátov Abdelhamida Abaaouda, ktorú zabili 18. novembra pri policajnom zásahu v parížskej štvrti Saint-Denis.

Verboval v Budapešti

Šéf úradu maďarského premiéra Viktora Orbána Jájnos Lázár vo štvrtok uviedol, že Abdeslam bol na budapeštianskej stanici Keleti, kde sa snažil nalákať na spoluprácu mladých mužov zo skupiny migrantov, ktorí sa odmietli registrovať. S dvomi potom odišiel. Lázár síce Abdeslama priamo nemenoval, zo súvislostí je jasné, že išlo o neho.

Dvadsaťšesťročný Abdeslam je zrejme posledným živým zo skupiny teroristov, ktorí v piatok 13. novembra zaútočil v Paríži  a zabili 130 ľudí. K šiestim koordinovaným akciám v metropole Francúzska sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát, ktoré deň po útoku zverejnilo video oslavujúce niekoľko bojovníkov. V Paríži útočilo deväť teroristov. 

Život v Paríži sa pomaly vracia do normálnych koľají. Znovu otvorili jednu z reštaurácií, kde zomrelo 5 ľudí. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy