Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Teroristi predstavujú pre Európu najväčšie riziko od 2. svetovej vojny
Zdielať na

Teroristi predstavujú pre Európu najväčšie riziko od 2. svetovej vojny

PARÍŽ / Salah Abdeslam je už zrejme v Sýrii. Teroristovi z Paríža sa podarilo utiecť napriek rozsiahlemu celoeurópskemu pátraniu. Slovenský analytik tvrdí, že bezpečnostné zložky nevykonávali svoju prácu.

Aká presne bola jeho úloha, vyšetrovatelia nevedia. Prokurátor sa však domnieva, že šoféroval auto, ktoré priviezlo samovražedných atentátnikov na štadión Stade de France.

Spolu s dvoma svojimi známymi sa mu podarilo opustiť Francúzsko, napriek tomu, že ho zastavila polícia. Stopa po Abdelslamovi sa stráca v noci na 14. novembra, keď poňho prišli priatelia z Bruselu a previezli ho do blízkosti belgickej metropoly.

Kúpil 13 rozbušiek

Zistili tiež, že Abdeslam si pred útokmi nakúpil v parížskom obchode so zábavnou pyrotechnikou 13 rozbušiek. Oznámil to vedúci predajne, keď zbadal tvár hľadaného muža.

Podarilo sa mu uniknúť napriek tomu, že po atentátnikoch pátrala celá Európa. "Môžeme uviesť len vo všeobecnosti, že slovenská polícia na dožiadanie zahraničných orgánov poskytla spoluprácu. Ale bližšie k spolupráci nie je možné informovať," povedal hovorca polície Michal Slivka.

Nie je jedinou hrozbou

Salahovi Abdeslamovi sa podarilo ujsť. "Keby bezpečnostné zložky zodpovedne vykonávali svoju prácu, tak sa to nestane. Bezpečnostné zložky upozorňujú, riaditelia úradov na ochranu ústavy tajných služieb dávali informácie už dávno vopred. Nespracovali ich správne. Podcenili všetky veci," myslí si bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Analytik upozorňuje na to, že všetky bezpečnostné zložky majú v súčasnosti mimoriadne plné ruky práce. Abdeslam totiž zďaleka nie je jedinou hrozbou. "Takýchto ľudí, ako je on, majú vo Francúzku stovky, ak nie tisíce. Európska únia už má teroristov vo vnútri. Je len otázka času, kedy sa prejavia. To je riziko najväčšie od 2. svetovej vojny pre celú EÚ a Slovensko tiež," dodáva Zábojník.

Pozrite si analýzu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy