Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Nacionalisti Marine Le-Pen vo voľbách prehrali, vyhrali Sarkozyho republikáni
Zdielať na

Nacionalisti Marine Le-Pen vo voľbách prehrali, vyhrali Sarkozyho republikáni

PARÍŽ / pravicoví republikáni vyhrali druhé kolo francúzskych regionálnych volieb. Získali kontrolu nad siedmimi z 13 krajov, zatiaľ čo vládni socialisti si zachovali päť regiónov. Trinásty región, Korziku, budú tradične kontrolovať miestni nacionalisti.

Krajne pravicová Národná fronta (FN) prepadla v druhom kole regionálnych volieb vo Francúzsku. Podľa odhadov a prvých výsledkov sčítania bola strana Marine Le Pen porazená vo všetkých krajoch. A to aj tam, kde v prvom kole hlasovania pred týždňom dosiahla výrazné víťazstvo.

Prekvapením sú vládni socialisti, ktoré podľa takmer konečných výsledkov sčítania uhájili kontrolu v piatich z 13 krajov. Prvicoví Republikáni bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho vyhrali v siedmich regiónoch. Korziku tradične povedú miestni nacionalisti.

Najsledovanejší región Calais

V najsledovanejšom regióne Nord-Pas-de-Calais-Pikardie na severe krajine, kde kandidovala Le Pen proti predstaviteľovi republikánov Xavierovi Betrandovi, obdržala líderka FN okolo 42 percent hlasov. Neter šéfky radikálnych nacionalistov Marion Maréchal-Le Pen zase neuspela v juhofrancúzskom kraji Provence-Alpes-Côte d’Azur, kde dostala okolo 45 percent hlasov. V regióne Alsasko-Champagne-Ardeny-Lotrinsko na východe krajiny má kandidát Národnej fronty okolo 37 percent hlasov.

Vo všetkých troch prípadoch víťazia zástupcovia republikánov, pričom v regiónoch kde kandidovali obidve Le Pen, sa vládni socialisti stiahli, aby uľahčili situáciu pravici.

Tretie miesto

V celkovom súčte hlasov skončila FN na treťom mieste s viac než 28 percentami. Prví sú Republikáni v spojení s centristami s približne 40 percentami hlasov a druhí vládni socialisti spolupracujúci s ďalšími ľavicovými stranami s asi 32 percentami hlasov.

Volebná účasť sa odhaduje na 60 percent. Francúzske médiá podotýkajú, že práve väčšia aktivita voličov než pred týždňom nakoniec prispela k neúspechu krajnej pravice.

Machinácie socialistov

Le Pen po oznámení prvých výsledkov prehlásila, že Národná fronta sa stáva výraznou silou vo väčšine krajských regiónov. Šéfka FN pritom poďakovala svojim "odvážnym a odhodlaným" voličom. Zároveň odsúdila postup svojich volebných protivníkov, ktorý prispel k porážke krajnej pravice, a stiahnutie sociálnych kandidátov označila za machináciu.

Jej neter Marion Maréchal - Le Pen prehlásila, že volebná porážka nie je osudná. Víťazstvo tradičných veľkých strán označila za zahanbujúce. "Sú víťazstvá, ktoré robia hanbu víťazovi," povedala.

Sarkozy: prvé kolo varovaním

Vodca republikánov a exprezident Nicolas Sarkozy povedal, že prvé kolo volieb z minulého týždňa bolo jasným varovaním voličov, že politici sa musia činiť. "Nemôžeme prechádzať od jedných volieb k druhým, ako keby nám Francúzi nič nehovorili," povedal Sarkozy. "Francúzi od nás očakávajú silnú reakciu na nepríjemné otázky, dodal bývalý prezident, ktorý poukázal na obavy voličov z vývoja v Európskej únii, z masovej nezamestnanosti či z ohrozenia národnej bezpečnosti alebo identity," dodal. 

Francúzsky socialistický premiér Manuel Valls poďakoval ľavicovým voličom, že vypočuli výzvu zo svojho tábora, aby podporili pravicových kandidátov v kľúčových krajoch. "Ale dnes večer to nie je žiadna úľava, žiadne triumfovanie, žiadne víťazné posolstvo. Nebezpečenstvo krajnej pravice stále nie je odstránené. Nezabúdam na výsledky prvého kola a minulých volieb," poznamenal Valls.

Predseda socialistov Jean-Christophe Cambadélis vyjadril názor, že voľby ukázali, že ľavica je dostatočne odolná, že pravica nijak výrazne neoslňuje a že krajná pravica bola porazená.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy